Het maagdeke overhandigt de koningskroon. 

Het maagdeke overhandigt de koningskroon. © rr

Jeff Koyen nieuwe koning van Sint-Joris Wuustwezel

Wuustwezel -

Jeff Koyen is de nieuwe koning van de Sint-Jorisgilde van Wuustwezel. Dubbele koning Ronny Lambrechts kon zijn voorkeurschoten niet benutten. De gildebroeders van Sint-Joris schieten met de kleine kruisboog.

Met een jaar uitstel kon de 3-jaarlijkse koningsschieting doorgaan onder een stralende zon. Dat gebeurde op de evenementenweide aan het Uilenbos. Daar prijkt de staande wip. Na voorlezing van het reglement door griffier Danny Van Staay, werd de koningsbreuk van dubbele Koning Ronny Lambrechts aan de wip gehangen en werd de vogel geplaatst. De wind maakte het niet eenvoudig en het was moeilijk om de vogel van de wip te schieten. Ook Lambrechts kon de drie voorkeurschoten niet gebruiken om de vogel neer te halen. Daarna was het de beurt aan de gildeschutters volgens de inschrijving in het gildeboek. Alfons Van Looveren knalde vol op de vogel die onder luid applaus naar beneden duikelde. Van de andere schutters, in de eerste doorgang, was het enkel de nieuwe gildebroeder Robbe Brughmans die nog raak kon schieten. Beide schutters aanvaardden het koningschap niet. Ze staken de afkoopsom in de beurs en mochten niet meer aantreden.

Handoplegging op breuk

In de volgende doorgang viel de vogel driemaal, eerst door Jeff Koyen, gevolgd door Gerrit Goetstouwers en Kris Van Looveren. Jeff aanvaarde het koningschap door handoplegging op de breuk. Gerrit en Kris kozen ervoor om niet te aanvaarden. Jeff werd zo de nieuwe koning. Hij kreeg de koningsbreuk over de schouders en ook de koningsstaf werd aan hem overhandigd. Een maagdeke las een rijmdicht voor en plaatste de bloemenkroon over de faas van de koning. In stoet stapten de aanwezigen terug naar het lokaal, waar de koning over de gildevlag mocht binnenstappen. Het gildebier werd hem aangeboden door de lokaalhouder. Met boterhammen en gerstenat, aangeboden door de koning, werd de viering afgesloten. (vw)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio