© TVL

Toxicologisch onderzoek bij vijf meisjes na melding van ‘needle spiking’ op We R Young: “Bij eerste screening niets verdachts gevonden”

Hasselt -

Het Hasseltse tienerfestival We R Young is woensdag rond 19 uur door de ordediensten stilgelegd na meldingen van needle spiking. Een 24-tal tieners werd onwel, waarna paniek uitbrak. Tien kinderen moesten naar het ziekenhuis, vijf kregen een toxicologisch onderzoek. Eén meisje zou een prikwonde vertonen. Of het echt om needle spiking gaat, moet onderzoek uitwijzen.

LEES OOK. Festivalgangers We R Young: “Ik zag hoe meisjes bewusteloos werden afgevoerd”

Om 18 uur voelde een eerste meisje zich ziekjes en meldde ze zich aan bij de verpleegpost. “Ze vertelde er dat ze een prik zou gevoeld hebben”, zegt Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “Het probleem deinde op de festivalweide al snel uit. Verschillende tieners, allemaal meisjes, werden onwel. We hebben meteen ons noodinterventieplan opgestart en zijn in overleg gegaan met de ordediensten om het festival meteen te beëindigen. Dat is rond 19 uur gebeurd, waarna het hele terrein ontruimd is.”

“De tieners die zich onwel voelden, werden eerst op het terrein verzorgd. De meesten vertoonden klachten zoals hoofdpijn en hyperventilatie. Bij één meisje zou effectief een prikwonde vastgesteld zijn, maar het onderzoek loopt verder. Ook de gerechtelijke instanties kwamen op het terrein om te bekijken hoe een en ander gebeurd kan zijn.” Uiteindelijk werden een 24-tal kinderen onwel. Tien van hen werden door een ambulance of hun ouders naar het ziekenhuis gebracht. Vijf meisjes werden onderworpen aan een toxicologisch onderzoek, waaronder vier in het Jessa Ziekenhuis en één in een ander ziekenhuis.

Onderzoek

“Bij een eerste screening- en urinetest is niets verdachts gevonden”, zegt Anja De Schutter van het parket Limburg. “Op last van het parket zijn vijf bloedstalen afgenomen met het oog op toxicologisch onderzoek door een laboratorium. Dat gaat nog wat langer duren.”

De politie LRH is een onderzoek gestart. “We gaan donderdag de meisjes die onwel zijn geworden verhoren en wachten ook de uitslagen van de onderzoeken af. Mogelijks is er daarna meer info over eventuele verdachten”, zegt Dorien Baens van politie LRH.

LEES OOK. Nederlandse zanger waarschuwde tijdens concert op We R Young nog voor ‘prikjes’: “Hoop dat iedereen oké is”

KPM-cup

Voor heel wat ouders kwam er een verrassend telefoontje van hun kinderen die plots twee uur vroeger dan het geplande einduur van 20 uur moesten opgehaald worden. In de buurt werd het dan ook behoorlijk druk door passerende voertuigen.

Donderdag vindt normaal gezien de KPM-cup skaten plaats op hetzelfde terrein. “We hebben geen aanwijzingen dat dit niet meer kan, dus de KPM-cup gaat door. Dit is ook een ander evenement met vrije toegang. Maar de medewerkers gaan wel een bijkomende briefing vooraf krijgen, om de veiligheidsmaatregelen nog eens te onderlijnen”, zegt Vandeput.

LEES OOK. “Plots werd het zwart voor mijn ogen, nadien was er die grote rode plek op mijn been”: slachtoffer van vermoedelijke ‘needle spiking’ bij KV Mechelen getuigt

 © Dirk Jacobs

 © Dirk Jacobs

 ©  Dirk Jacobs

 ©  Dirk Jacobs

 © Dirk Jacobs

 ©  Dirk Jacobs

 © Dirk Jacobs

Vastgoed

Jobs in de regio