Jef Verheyden (rechts) dirigeert al enkele jaren bij enkele fanfare- en harmonieorkesten, maar voltooit nu zijn masteropeiding. © RR

Jef Verheyden houdt benefietconcert als eindexamen dirigeren

Meerhout, Geel -

Op het muzikale talent van Jef Verheyden lijkt geen maat te staan. De multi-instrumentalist uit Meerhout rondt nu zijn masteropleiding dirigent af met een benefietconcert voor het goede doel in Geel.

Hans Otten

In de kerk van Geel-Elsum vindt zondag 29 mei om 15u het gratis benefietconcert Dedicated to a Child plaats. De Brassband Heist vertolkt dan werk van voornamelijk Vlaamse componisten die hun stuk hebben opgedragen aan hun zoon of dochter. Vooraan met zijn rug naar het publiek staat die middag Jef Verheyden (36) uit Meerhout te dirigeren. Voor hem heeft dat concert meer dan één betekenis.

“De brassband speelt er een compositie die ik voor mijn eigen dochter schreef”, vertelt de muziekfanaat uit Meerhout. “Toen zij geboren was, componeerde ik voor haar een kort thema. In de voorbije zes jaar is dat stukje muziek alsmaar gegroeid, tot de volwaardige compositie van vandaag.”

Maar tegelijk vormt het concert ook zijn eindexamen in de masteropleiding tot dirigent. Bij wie het hafabra-gebeuren – harmonie/fanfare/brassband – in de regio wat volgt, slaat de verwarring nu wellicht toe: ‘die Verheyden dirigeert toch al veel langer?’. Dat klopt, hij leidde en leidt onder meer de Koninklijke Fanfare Jaak Lemmens in Zoerle-Parwijs (Westerlo), de Centrumharmonie in Geel, de Koninklijke Fanfare Sint-Jozefsgilde in Mol-Sluis en de Koninklijke Harmonie Sint-Jorisgilde in Meerhout.

Na zijn master wil hij meer projectorkesten gaan leiden. © RR

Projectorkesten

“Ik dirigeer inderdaad vooral fanfare- en harmonieorkesten, maar ik wilde dat al langer op een hoger niveau doen. Ik ben daarom een aantal jaar geleden een nieuwe masteropleiding in het dirigeren gestart, die ik nu afrond aan de Fontys hogeschool in Tilburg. De bedoeling is dat ik daarmee projectorkesten kan gaan leiden. Dat wil zeggen dat ik op korte termijn een nieuw muziekproject en een orkest in elkaar steek en ermee langs zalen ga toeren. Zo praat ik bijvoorbeeld nu met bekende artiesten om tijdens de Nekka Nacht met een orkest op te treden. Ik blijf die traditionele zaken wel doen, maar blijf ook altijd op zoek naar vernieuwende ideeën.”

De Kempenaar mag zonder blozen een muzikale duizendpoot worden genoemd. Hij maakte deel uit van het percussietrio Percussive – dat mogelijk binnenkort een vervolg krijgt als duo –, richtte als sousafonist het blazersensemble Mr. Sousa & The Barracudas op, riep het unieke tuba-orkest The Tuba Choir in het leven en componeerde de muziek voor de musical Ule van Gelenaar Ief Dams naar het boek van Marc de Bel.

“Ja, ik loop soms zelf verloren in wat ik allemaal doe, maar het moet dan ook zo plezant maar niet zijn”, zegt Verheyden met een lachje. “Ik heb sinds kort met Nootzakelijke Producties ook een eigen productiehuis. Daarvoor maakten we al een schoolvoorstelling met een eigen kinderboek.”

Met Mr. Sousa & The Barracudas maakte Verheyden (centraal) onder meer ook zijn opwachting in Belgium’s Got Talent. © RR

Ballerino met gastsolist

“Ik heb nu ook een nieuwe productie in de zalen en cultuurcentra lopen onder de naam The Ballerino, over een balletdanser die ander werk zoekt. Het is een voorstelling waarbij ensembles mij als gastsolist kunnen boeken. Welk instrument ik dan bespeel? Álles! Dat gaat van tin wistle naar basgitaar over sousafoon of bombardon tot xylofoon. Daarvan staat bijvoorbeeld in november in de Werft een voorstelling gepland met Koninklijke Harmonie De Eendracht uit Geel-Oosterlo.”

Maar eerst is er dus Dedicated to a Child. “Aangezien het kind in dat concert centraal staat, gaat de opbrengst naar de opvang van kinderen en jongeren bij Pleegzorg Geel. Het concert is wel gratis, maar ik moedig mensen aan om een vrije gift te doen. Iedereen is in ieder geval welkom in de kerk van Elsum.”

Met zijn productiehuis Nootzakelijke Producties ontwikkelde hij ook al een schoolvoorstelling rond talenten. © RR

MEER OVER DOEN!-tips Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio