Schepenen Greet Geypen en Patrick Princen nemen een kijkje bij de uitvoering van een onthardingsproject in Walem. 

Schepenen Greet Geypen en Patrick Princen nemen een kijkje bij de uitvoering van een onthardingsproject in Walem. ©  Stad Mechelen

Team bij stad Mechelen breekt asfalt en beton uit om meer groen te creëren

Mechelen -

De stad Mechelen stuurt een team op pad om asfalt en beton uit te breken waar dat mogelijk is. Op die manier wil ze in de strijd tegen de klimaatopwarming meer groen creëren in straten en op pleinen.

Sven Van Haezendonck

Na een proefperiode van een halfjaar is het onthardingsteam definitief van start gegaan. Het team bestaat uit vier voltijdse medewerkers. Hun taak: kleinschalige onthardingen realiseren op het openbaar domein. Recent hebben de medewerkers op het kruispunt van de Emmaüsdreef met de Oude Baan in Walem zestig vierkante meter verharding uitgebroken. Een gelijkaardig werk is bezig aan de Centjesmuur in het centrum van Mechelen.

Door zulke ingrepen kan regenwater beter in de bodem dringen en vergroot de biodiversiteit in de stad. “Het is absoluut nodig om hierop in te zetten. Niet alleen om de klimaatverandering tegen te gaan, ook om onze stad te wapenen tegen de gevolgen ervan. Die zijn alarmerend en nu al voelbaar, denk maar aan de droogte”, zegt eerste schepen Patrick Princen (Vld-Groen-m+), bevoegd voor klimaat.

Sociale tewerkstelling

Met het nieuwe team wil de stad Mechelen kort op de bal spelen. “Zo kunnen we snel inspelen op vragen van bewoners die meer groen in hun buurt willen. Of bijvoorbeeld plantvakken gebruiken voor weginrichtingen in de plaats van paaltjes”, legt Princen uit. Aanvragen voor potentiële projecten van ontharding worden besproken.

Drie van de vier medewerkers konden aan de slag via sociale tewerkstelling. “Zo koppelen we als stad het invullen van een maatschappelijke behoefte aan werkgelegenheid voor kansengroepen die moeilijk hun weg vinden naar de reguliere arbeidsmarkt”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van personeel. (svh)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio