Anse en Fien in volle concentratie. 

Anse en Fien in volle concentratie. © Jan Brys

UITGETEST. Het Brasschaatse multimovepad: Anse en Fien spelen ‘Broeder Jacob’ met sprokkelhout

Brasschaat -

Verscholen in het bos aan de Kattekensberg ligt het nieuwe multimovepad, aangelegd door de gemeente Brasschaat in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos. We legden het twee kilometer lange parcours af met Fien en Anse Sas, twee sportieve zussen die geen uitdaging uit de weg gaan.

Fien (11) speelt voetbal en Anse (8) turnt bij Acro2Gym. We spraken met de kinderen en mama Tinneke af bij de start van het multimovepad. Voor de meisjes is een parcours met opdrachten niet echt nieuw. “Maar deze eerste opdracht – met dennenappels door een opening in een boom gooien – is wel nieuw. Dat hebben we net gedaan. Niet gemakkelijk maar wel leuk”, zo horen we.

Mikken met dennenappels.

Mikken met dennenappels. © Jan Brys

Vervolgens arriveren we bij een grote houten xylofoon waarop de kinderen muziek kunnen maken met stokken die ze zelf moeten zoeken. Fien verraste mama met een versie van Broeder Jakob. “Van mijn opa op de piano geleerd”, zegt ze.

Even verder overbruggen de twee meisjes als volleerde paracommando’s een beek om zich daarna aan het verspringen te wagen. Leuk detail is dat ze hier hun springkwaliteiten kunnen vergelijken met die van dieren. Fien haalde vlot de afstand die een kikker kan overbruggen.

Bij de volgende stop ontmoeten we de 3,5-jarige Elena met haar mama. “Met een beetje hulp kan Elena toch ook een en ander doen. Voor haar is het vooral leuk om de kikkerbordjes te volgen. Die bordjes hebben ons het bos ingelokt. Wij wonen hier in de buurt en ik denk dat ik hier vaker zal komen. Door geregeld terug te komen is het mogelijk de progressie bij Elena te volgen”, zegt Elena’s mama.

Anse, Fien en de kleine Elena.

Anse, Fien en de kleine Elena. © Jan Brys

Intussen zijn Fien en Anse aangekomen bij het katapult schieten. Dat levert aanvankelijk heel wat problemen op. Mama Tinneke waagt zich er ook even aan. De meiden blijven volharden en na enkele pogingen begint het aardig te lukken. Eén keer werd de roos zelfs geraakt. Bij de klimpiramide komt de avonturiersgeest van de meisjes pas echt tevoorschijn. Het duurt niet lang eer ze in de nok zitten.

Hoog in de klimpiramide.

Hoog in de klimpiramide. © Jan Brys

“Ik vind het echt wel leuk. Ik heb enkele dingen voor het eerst gedaan. We hebben ook in Limburg al wandelingen gedaan zoals deze, maar dit is toch anders. We wonen hier niet zo ver vandaan en komen zeker nog terug. Met de fiets zijn we hier op een kwartiertje”, zegt Anse.

Het sportieve zit bij Anse en Fien zeker in de genen. Mama Tinneke was lang geleden een kei in rope skipping. “Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen veel bewegen en dan nog liefst in een natuurlijke omgeving als deze. We gaan hier inderdaad zeker nog terugkomen. Hopelijk blijft het hier netjes want ik verwacht wel dat er steeds meer volk zal komen. En dat brengt wel eens afval met zich mee. Maar ik vind het echt wel een schitterend initiatief. Schepen voor sport en jeugd Adinda Van Gerven maakte ons attent op dit multimovepad”, zegt Tinneke die daarna samen met haar twee dochters een welverdiend ijsje gaat smullen.

Het moet niet altijd makkelijk zijn.

Het moet niet altijd makkelijk zijn. © Jan Brys

Het multimovepad begint in de dreef tussen de Elisalei en de Linthoutlei. Het is twee kilometer lang en je doet er ongeveer twintig minuten over.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio