Toon Callens (links), naar wie het Toontjeshuis genoemd is, en toekomstig bewoner Jarl Rochtus bij de start van de bouwwerken in Boom. © rr

Toekomstige bewoners Toontjeshuis zoeken nog huisgenoten

Boom -

In de Groene Hofstraat vlak bij de Grote Markt in Boom wordt momenteel volop gebouwd aan het allereerste Toontjeshuis in België, een huis waar veertien mensen met een beperking met begeleiding zelfstandig kunnen wonen. Als alles goed gaat, kunnen eind dit jaar de eerste bewoners hun intrek nemen. Zij zoeken nog enkele huisgenoten.

Bart Roggeman

Het Toontjeshuis is genoemd naar Toon Callens (19), zoon van Joost Callens, CEO van bouwbedrijf Durabrik. De vraag wie voor zijn zoon zou zorgen als hij er niet meer is, hield hem al lang bezig. Toon werd geboren met een hersenletsel en zal nooit volledig zelfstandig kunnen wonen. De ellenlange wachtlijsten voor een persoonsvolgend budget, waarmee mensen een plek in een aangepaste woonvoorziening kunnen betalen, gaven Toon en zijn familie geen hoopvol vooruitzicht. En zij zijn daarbij niet alleen, meer dan 15.000 mensen met een beperking staan vandaag nog steeds op de wachtlijst.

Zo ontstond de sociale netwerkorganisatie Toontjeshuizen. Zij ontwikkelen samen met een groep mensen met een zorgnood kleinschalige woonprojecten, waarbij de mensen met een beperking zelf kiezen met wie en hoe ze willen samenwonen en welke ondersteuning ze nodig hebben. Ze hebben elk hun eigen studio, maar dankzij de gemeenschappelijke ruimtes wonen ze toch niet alleen.

“In het Toontjeshuis zal elke bewoner naar waarde geschat worden, waardoor ze zich optimaal kunnen ontplooien in de groep. Zo zal mijn zoon straks de kans krijgen om zijn eigen leven vorm te geven”, vertelt een gelukkige Annemie Stroobandt, moeder van toekomstige bewoner Jarl Rochtus (25).

Om samen met de ouders de bewoners optimaal te ondersteunen, gaat de organisatie op elke locatie telkens in zee met een lokale zorgpartner. Voor het Toontjeshuis in Boom is dat Pegode vzw uit Kontich.

“We ondersteunen de bewoners zo goed mogelijk in hun dagelijkse leven, zonder hen daarbij te betuttelen”, vertelt Koen Renders van Pegode. “We zetten onze jarenlange ervaring in om bewoners te begeleiden bij hun dag- en vrijetijdsbesteding. Daarnaast geven we zo veel mogelijk ruimte tot zelfstandigheid.”

In het Toontjeshuis in Boom zijn er nog enkele vrije plaatsen. Voor wie nog op zoek is of wie graag mee zijn schouders onder het project wil zetten, organiseert Toontjeshuis op dinsdag 31 mei om 19.30u bij Userfull in Boom een infoavond. Vooraf inschrijven, is noodzakelijk. Dat kan via www.toontjeshuis.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners