Schepen Ivo Andries en burgemeester Rik Verwaest treffen aan de OCT in de Wijngaardstraat een gedumpte vuilniszak aan. Die wordt later onderzocht. © Chris Van Rompaey

Lier verdubbelt boete voor sluikstorten tot 300 euro: “Strengste gemeente van ons land”

Lier -

Wie in Lier op sluikstorten betrapt wordt, betaalt voortaan een GAS-boete van minimaal 300 euro. Dat is het dubbele dan voordien. Daarbovenop komt 125 euro voor het opruimen van het sluikstort. Extra maatregelen zorgen ervoor dat de pakkans steeds vergroot.

Chris Van Rompaey

“Sluikstorten is het bewust achterlaten van afval waar het niet mag. In onze stad vinden we sluikstorten in straatvuilbakken, glasbollen, parkings en zelfs in natuurgebieden. Het is een bij uitstek asociaal misdrijf: een sluikstort vervuilt onze leefomgeving, is een gevaar voor de volksgezondheid en trekt ongedierte aan. Sluikstorters wentelen heel bewust de kosten van hun afval af op de rest van de samenleving”, stelt burgemeester Rik Verwaest (N-VA).

Itterbeek

“Hier aan de OCT (ondergrondse afvalcontainer, red.) in de Wijngaardstraat snapte ik zelf vorige week nog een sluikstorter die er acht volle zakken had achtergelaten. Op de hoek van de Abtsherbergstraat pakten we een sluikstortster die daar wekenlang bijna dagelijks haar huisvuil dumpte. Momenteel hebben we lopende sluikstortonderzoeken in de Lisperstraat en de Frederik Peltzerstraat. En twee weken geleden haalden we uit de vallei van de Itterbeek tientallen gedumpte zakken. Dit om te illustreren hoe een piepklein groepje hardnekkige sluikstorters de boel kan verzieken, want nog niet 1% van de bevolking veroorzaakt 99% van de sluikstorten.”

Het sluikstort wordt dagelijks opgehaald en de inhoud gecontroleerd. © Chris Van Rompaey

“Politie, gemeenschapswachten, handhaving, ons team Proper Lier, Ivarem en OVAM: allemaal sporen ze mee deze sluikstorters op. Met succes. Vorig jaar schreven we in Lier 315 boetes uit voor sluikstort, een record. En toch blijft die kleine minderheid hardnekkig afval dumpen. Blijkbaar vinden ze het risico van gepakt en gesanctioneerd te worden nog altijd aanvaardbaar”, vermoedt Verwaest.

Nergens strenger

“Daarom geven we vandaag een heel krachtig signaal: de huidige minimumboete van 150 euro verdubbelen we tot 300 euro. Daarbovenop blijven we de opruimkosten van het afval (minimaal 125 euro) volledig doorrekenen. Wie in Lier gaat sluikstorten, mag zich dus aan een factuur van minstens 425 euro verwachten. Daarmee wordt Lier meteen een van de strengste, mogelijk zelfs de allerstrengste gemeente van het land qua sluikstortbestraffing.”

“Deze zware boetes zijn niet bedoeld om de stadskas te vullen, noch om mensen in armoede te duwen. We willen de sluikstorters vooral afschrikken en confronteren met de gevolgen van hun daden. Daarom bieden we automatisch een alternatief voor de boete: op eigen vraag kunnen we de overtreder een gemeenschapsdienst van maximaal dertig uur als alternatief voor de boete opleggen. De opruimkosten blijft uiteraard te betalen. Dat gebeurt in de eerste plaats binnen Team Proper Lier, zodat de overtreders door mee te draaien bij de schoonmaak beseffen wat ze aanrichten”, benadrukt burgemeester Verwaest.

Een betrapte sluikstorter betaalt dus minimaal 425 euro. Daar staat tegenover dat volgens schepen van Afvalbeleid Ivo Andries (Open Vld) een gezin met twee kinderen en een gemiddeld afvalverbruik slechts 102 euro op jaarbasis voor het restafval betaalt.

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio