Het kruispunt Goorbergenlaan, Hofeinde en Lepelstraat gaat drie maanden dicht.  

Het kruispunt Goorbergenlaan, Hofeinde en Lepelstraat gaat drie maanden dicht.  © Marc Peeters

Nieuwe fase in wegen- en rioleringswerken: “We staan voor een moeilijke fase”

Grobbendonk, Vorselaar -

Verkeer tussen Grobbendonk en Vorselaar moet vanaf donderdag 26 mei en minstens tot eind augustus rekening houden met ernstige verkeershinder. Het kruispunt gevormd door Goorbergenlaan, Hofeinde en Lepelstraat in Vorselaar gaat volledig dicht. “We beseffen dat we voor een moeilijke fase staan”, zegt de burgemeester van Vorselaar Lieven Janssens (Actiev). “We hebben gedaan wat mogelijk is om de hinder te beperken.”

Marc Peeters

In Vorselaar wordt al enige tijd het centrum opnieuw aangelegd. Deze week gaat een nieuwe fase van start met weg- en rioleringswerken in Hofeinde en Lepelstraat. Deze straten vormen de belangrijkste verbindingsroute tussen Grobbendonk en Vorselaar. Riolering vernieuwen, kan echter niet zonder de straat voor een langere periode helemaal af te sluiten. “Om de pijn te verzachten, hebben we deze fase gepland in de zomervakantie”, legt Lieven Janssens uit.

Met de betrokken aannemer is overeengekomen dat er ook tijdens de bouwvakantie op volle kracht wordt doorgewerkt. De ambitie is om helemaal klaar te zijn als de scholen heropenen begin september. “Wie al eens weg- en rioleringswerken voor zijn deur heeft gehad, weet dat drie maanden een erg ambitieuze planning is voor een groot project, maar het is haalbaar. De werken die aan deze fase voorafgingen, zaten zelfs voor op schema.”

Lange omleiding

Toch zal lokaal en vooral het doorgaand verkeer een omleiding moeten volgen. Voor auto’s is dat via de Kerkeveldstraat en Heirbaan in Grobbendonk naar de Molenbaan in Vorselaar. Via de Goorbergenlaan is het centrum van Vorselaar bereikbaar. “Op deze route zijn er her en der maatregelen genomen om het verkeer zo vlot mogelijk te laten passeren”, weet Lieven Janssens. “De omleiding is misschien vrij lang, maar er zijn gewoon geen wegen om een korter alternatief aan te bieden.”

Bussen mogen de binnenweg via Korentenbossen gebruiken.

Bussen mogen de binnenweg via Korentenbossen gebruiken. © Marc Peeters

Toch niet voor de gewone weggebruiker. Voor het openbaar vervoer is een alternatieve route uitgewerkt via Korentenbossen, een smalle en onverharde zijstraat van Hofeinde. Langs Korentenbossen kan je naar de Kempenlaan en zo snel weer naar de Goorbergenlaan. “De voorbije weken hebben we met verschillende types van bussen die De Lijn gebruikt, testritten gedaan”, verklapt de burgemeester.

Beperkte snelheid

Die testen wezen uit dat het perfect kan om er met de bus te passeren. Op die manier beperken we de hinder voor de vele studenten die met de bus naar Vorselaar komen. De snelheden moeten uiteraard beperkt blijven, want er zullen ook heel wat fietsers op deze route zitten.”

En dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom automobilisten niet worden toegelaten op Korentenbossen. “We gaan meer doen dan borden zetten dat auto’s er niet langs mogen. Er komt toezicht en camerabewaking. Wie er toch passeert, riskeert een boete.” Vrachtwagens moeten de volgende maanden een nog ruimere wegomlegging volgen via de ringlaan in Herentals.

Burgemeester Marianne Verhaert (GiB) van Grobbendonk voegt er nog aan toe dat Hofeinde pas wordt afgesloten aan de fietsomleidingsroute in Smalvoort. “Dat betekent dat alle handelaars op Hofeinde en ook de zone rond de watermolen tijdens de werken vanuit Grobbendonk perfect bereikbaar blijven.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio