Themabeeld. 

Themabeeld. ©  Getty Images

Sciensano: “Zes bevestigde en één waarschijnlijk geval van apenpokkenvirus in ons land”

In ons land zijn dinsdag zes gevallen van het apenpokkenvirus bevestigd, meldt Sciensano. Ook is er één waarschijnlijk geval, van wie het resultaat van de PCR-test nog niet beschikbaar was.

jvhBron: BELGA

LEES OOK. Europa vraagt landen snel te handelen tegen apenpokken: Duitsland bestelt 40.000 vaccins, ons land wacht nog op advies

Zondag werd de balans bijgesteld naar vier gevallen, maar intussen zijn er dus twee gevallen bijgekomen. De vier eerste gevallen waren allen terug te leiden naar Darklands, een internationaal fetisjfestival voor homomannen dat begin deze maand in Antwerpen plaatsvond. Of dat ook geldt voor de drie nieuwe besmettingen, waarvan één dus nog niet bevestigd werd, geeft Sciensano niet mee.

Sciensano geeft nog mee dat de epidemiologische situatie in ons land “nauwlettend wordt gevolgd”. De Risk Assessment Group (RAG) werkt intussen aan aanbevelingen voor verdachte gevallen en voor contacten van bevestigde gevallen. De komende dagen komt Sciensano op zijn website met meer informatie voor zorgverleners. Op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid is meer informatie te vinden voor het grote publiek.

Sinds begin mei 2022 worden er wereldwijd gevallen van het apenpokkenvirus gemeld, zonder link met een reis naar een endemisch land (in West- en Centraal Afrika). Besmettingen komen vooral voor bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen (MSM), maar niet uitsluitend.

LEES OOK. Apenpokkenvirus is zich wereldwijd aan het verspreiden: wat zijn de symptomen, waar komt het vandaan en wat kan je ertegen doen?

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio