Gemeenteraadsvoorzitter Lieven De Smet (N-VA) kreeg van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) een telraam cadeau. Een ludieke vorm van kritiek op het archaïsch verloop van de stemmingen in de gemeenteraad, ondanks dure aankopen.

Gemeenteraadsvoorzitter Lieven De Smet (N-VA) kreeg van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) een telraam cadeau. Een ludieke vorm van kritiek op het archaïsch verloop van de stemmingen in de gemeenteraad, ondanks dure aankopen.© JAA

Tom Van Grieken overhandigt voorzitter gemeenteraad telraam: “Kritiek op duur maar niet werkend digitaal systeem”

Schoten -

Vlaams Belang-voorzitter en Schotense gemeenteraadslid Tom Van Grieken stal bij aanvang van de gemeenteraadszitting in De Kaekelaar de show door gemeenteraadsvoorzitter Lieven De Smet een telraam te overhandigen. Een ludieke manier van kritiek op de mank lopende vergaderingen.

Van Grieken klaagde aan dat de Schotense meerderheid drie jaar geleden een zéér duur digitaal stemsysteem heeft aangekocht om de stemmingen op de gemeenteraad sneller en efficiënter te doen verlopen. Sinds die investeringen van vele tienduizenden euro heeft het digitale stemsysteem inclusief zes flatscreens nog nooit gewerkt.

“Het overhandigen van een telraam is misschien een ludieke actie, maar met een ernstige boodschap”, aldus Van Grieken. “De meerderheid heeft hier flink wat belastinggeld uitgegeven voor een systeem dat nog nooit heeft gewerkt. Dit is wanbeheer. Onbegrijpelijk voor het Vlaams Belang.”

Tom Van Grieken overhandigde het telraam aan Lieven De Smet, zonder hem persoonlijk te viseren.

Tom Van Grieken overhandigde het telraam aan Lieven De Smet, zonder hem persoonlijk te viseren. © JAA

Ondertussen vergadert de gemeenteraad op een archaïsch systeem waarbij alle raadsleden om de beurt ja of nee moeten roepen, waarbij de gemeenteraadsvoorzitter én een betaalde ambtenaar het stemgedrag bijhouden door… te turven. “Toch loopt het stemgedrag regelmatig in de soep. Dit telraam kan de voorzitter misschien helpen. Het is in ieder geval goedkoper dan de niet werkende infrastructuur”, stelt Van Grieken.

Tot slot benadrukt het Vlaams Belang-boegbeeld dat de actie niet persoonlijk gericht is tegen gemeenteraadsvoorzitter Lieven De Smet (N-VA). “Lieven doet oprecht z’n best, maar wordt in de steek gelaten door schepen Valkeniers (Open VLD) die verantwoordelijk is voor informatica en door de algemeen directeur die verantwoordelijk is voor de vlotheid en ondersteuning van de Schotense gemeenteraad.”

De Smet zag er de humor wel van in, net als burgemeester Maarten De Veuster. De voorzitter gaf nog mee dat hij zijn inspanningen om het digitale systeem in werking te krijgen niet opgeeft. (jaa)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio