© atv

Stad Antwerpen schrijft de pil voor aan stadsduiven

Antwerpen -

Om de populatie aan stadsduiven in Antwerpen terug te dringen, gaat het stadsbestuur een anticonceptiepil inzetten. Die zou het aantal duiven op lange termijn met 80% doen dalen.

Sacha Van Wiele

Nu worden duiven op plekken waar ze voor veel overlast zorgen, gevangen en gedood. De stad wil met het voorschrijven van de pil nu overschakelen op een diervriendelijke methode om de populatie terug te dringen. Antwerps schepen van Dierenwelzijn Els van Doesburg (N-VA) maakt 120.000 euro vrij voor het project. Het verstrekken van de pil aan de duiven zou in 2024 en 2025 plaatsvinden.

“Duiven zorgen voor veel overlast”, zegt van Doesburg. “De uitwerpselen van deze dieren brengen schade aan gebouwen en onze monumenten aan. In het verleden waren er al verschillende initiatieven om de duivenpopulatie op een diervriendelijke manier terug te dringen, maar die gaven niet het gewenste resultaat. Daarom gaan we nu een anticonceptiepil proberen voor duiven. Een koppel duiven brengt jaarlijks tot zestien duiven voort. Met deze pil zouden we op korte termijn een daling van de populatie van 20 tot 30% kunnen realiseren en op langere termijn zelfs 80%.”

Darmparasiet

In Brussel wordt al gewerkt met een anticonceptiepil voor duiven. Het stadsbestuur werkt daarvoor samen met het Limburgse veeartsenbedrijf Vets for City Pigeons (Dierenartsen voor Stadsduiven). Maïskorrels worden behandeld met het product R12 of nicarbazine.

“Het is eigenlijk een product tegen darmparasieten”, zegt veearts Pieter Colla van Vets for City Pigeons aan de Brusselse nieuwswebsite Bruzz.be. “Het heeft als neveneffect dat duiven er onvruchtbaar van worden. Het belet namelijk dat er zich een vrucht ontwikkelt in de eitjes.”

Het voederen van de duiven met deze behandelde maïs gebeurt via een automatische dispenser. Het apparaat verdeelt elke dag één uur na zonsopgang een dosis maïs met dus de anticonceptie. Volgens het veeartsenbedrijf zijn er geen negatieve effecten. Omdat het hier niet gaat om een hormonaal product is er geen schadelijke invloed op de omgeving. Dat het ook andere vogels onvruchtbaar zou maken, wordt door de veearts genuanceerd.

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

“Mocht een toevallige passant een korreltje meepikken, dan is die niet meteen onvruchtbaar”, zegt Colla in Bruzz.be. “Dat gebeurt pas na vijf opeenvolgende dagen.”

Duiventil

De stad Antwerpen probeerde in 2006 en 2007 al de duivenpopulatie onder controle te krijgen door een duiventil te plaatsen op het dak van de Chicagobuilding op Linkeroever en op de Stadsschouwburg aan het Theaterplein. Er was toen sprake van een duivenpopulatie van 10.000 dieren. De eieren in de til werden vervangen door kalkeieren. Omdat de dieren lang in de til zaten, doen ze er ook hun behoefte. De overlast door duivenpoep en nesten in dakgoten op Linkeroever verminderde. Het opzet was toen om tien dergelijke duiventillen in de stad te zetten.

“Alleen gaf dit project niet het gewenste resultaat”, zegt schepen van Doesburg. “We zagen de duivenpopulatie zelfs toenemen.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio