Kultuurgroep Keldertrapken gijzelt redactieraad Essen info. 

Kultuurgroep Keldertrapken gijzelt redactieraad Essen info. © RR

Kultuurgroep Keldertrapken gijzelt redactieraad: Essen Info in teken van humor, zelfrelativering en creativiteit

Essen -

Het zijn nare tijden geweest en nog steeds na corona en nu de oorlog in Oekraïne en de stijgende prijzen. De gemeente wilde wat tegengewicht biedden gaf liet de creatieve geesten van Kultuurgroep Keldertrapken los op de redactie van het gemeenteblad. Die valt vandaag in de bus.

Essen biedt de inwoners een gezonde dosis humor. Kultuurgroep Keldertrapken is een begrip in Essen en staat bekend om haar creatieve humor en gewaagde acties. Zo maakte ze ooit van een container een mobiel zwembad om al rijdend en zwemmend van Essen naar ‘De Warmste Week’ te zwemmen.

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) vroeg aan de groep creatievelingen om de redactie van de maandelijkse Essen Info over te nemen. “Na de sombere coronaperiode pompen we graag wat humor in de lokale samenleving. Iets grappigs in plaats van het nieuws dat we de afgelopen twee jaar hebben moeten brengen”, legt hij het opzet uit.

Kelmdertrapken kreeg carte blanche van de gemeente.

Kelmdertrapken kreeg carte blanche van de gemeente. © RR

Specialleke

“Al snel hadden we Kultuurgroep Keldertrapken voor ogen. Die kijkt met een andere bril naar het nieuws en vroegen om van ons infoblad ‘een specialleke’ te maken. Daarin is de groep met glans geslaagd. Het resultaat is een voorbeeld van creativiteit”

Van Tichelt beschouwt creativiteit is een nieuwe grondstof. “Onze kinderen, maar ook de gemeente, wij moeten allemaal samen creatief leren zijn: breed durven denken.”

De leden van Keldertrapken zaten samen met de redactieleden van het magazine en kregen veel vrijheid. Keldertrapper Frederik Raes onderhield nauw contact met de Essense ambtenaren: “Slechts één artikel, over het project ‘Essen Leest’, en de UiT-kalender schreven we niet zelf, maar alle andere onderwerpen bedachten we zelf en overgoten dit met onze humor. We houden ervan om dingen anders te doen.”

Het moeilijkste was schrappen. “We hadden wel tachtig ideeën, maar waren natuurlijk beperkt tot een vast aantal pagina’s. We zijn in ieder geval benieuwd hoe de Essenaar hierop zal reageren. En als dat meevalt, maken we misschien ooit nog een editie.” 

(ella)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio