Een jonge loopster van atletiekclub RAM. 

Een jonge loopster van atletiekclub RAM. © Leo De Nijn

Sportclubs in De Nekker bundelen de krachten en vormen Sportwijk Mechelen

Mechelen -

De stad Mechelen en vier sportclubs slaan de handen in elkaar. Atletiekclub RAM, NEO Hockey, de jeugdacademie van KV Mechelen en SP&O Triatlon vormen samen Sportwijk Mechelen. De clubs gaan op verschillende manieren nauwer samenwerken met sport- en recreatiedomein De Nekker als thuisbasis.

Stijn Van de Sande

De steden Mechelen, Aalst en Antwerpen werden in 2019 al geselecteerd voor het proefproject Sportwijk X van Sport Vlaanderen, maar door de coronacrisis gaat dat pas nu van start. “Met Sportwijk Mechelen creëren we een plek waar iedereen terechtkan om verschillende sporten te beleven”, zegt procesmanager Katrien Thielemans. “Vier clubs slaan de handen in elkaar. Het zijn verenigingen die hun werking minstens deels in De Nekker hebben. Zo kan de samenwerking gecentraliseerd aangepakt worden.”

Het gaat om RAM Atletiek, hockeyclub NEO, de jeugdacademie van voetbalclub KV Mechelen en het triatlonteam SP&O. Samen tellen zij zo’n 1.300 sporters. “Het doel is om de clubs te doen samenwerken, want we zien dat verenigingen vaak met dezelfde uitdagingen kampen”, zegt schepen van Sport Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+). “Binnen dit project kunnen de clubs elkaar op verschillende vlakken versterken. We denken bijvoorbeeld aan gebruik van infrastructuur, ledenbeheer, het aantrekken van vrijwilligers, uitwisseling van knowhow en sponsoring.”

Sportwijk Mechelen streeft naar een efficiëntere en meer professionele organisatie en werking van de clubs, maar wil ook een sportaanbod bieden op maat van de sporter. In de toekomst wil de stad naar eigen zeggen ook een sociaal-maatschappelijke impact creëren door in te zetten op laagdrempelig sporten. Het proefproject heeft een looptijd van drie jaar. “Maar het is onze ambitie om Sportwijk ook nadien voort te zetten zonder subsidiemiddelen”, zegt Thielemans.

Fit- en Fun voor wachtende ouders

Naast een betere samenwerking tussen de clubs biedt Sportwijk Mechelen ook Fit & Fun-sessies voor volwassenen aan. “Wanneer de kinderen trainen bij een van de clubs, kunnen de ouders ook sporten en bewegen”, zegt de procesmanager. “Het is een win-winsituatie voor ouders die zelf geen tijd vinden om te sporten of moeten wachten op hun zoon of dochter. De Fit & Fun-sessies worden nog tot en met 17 juni iedere vrijdag van 18.15 tot 19.15u georganiseerd aan de atletiekpiste van De Nekker. Inschrijven is niet nodig en deelnemen is gratis.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio