‘Most wanted’ pedofiel opgepakt die vlak na veroordeling vluchtte: “Klein detail: hij zat niet in Ibiza”

De pedofiel die vrijdag veroordeeld werd tot 6 jaar celstraf, en waarvan dinsdag geschreven werd dat hij zich in Ibiza bevond, is opgepakt in Nederland. Dat meldt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. “Sterk werk van ons Belgisch FAST-team en hun collega’s in Nederland”, aldus de minister op Twitter. “Klein detail: hij bleek zelfs niet in Ibiza te zitten.”

jvh

Rony Van Weyenberg (54) uit Brugge werd vrijdag veroordeeld voor verkrachting van een minderjarige, seksuele uitbuiting van kinderen, en kinderpornografie in 2020. Hij kreeg 6 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling opgelegd. De man was vrijdag echter niet aanwezig in de rechtszaal tijdens de uitspraak. De rechtbank beval zijn onmiddellijke aanhouding, maar de politie kon hem niet meer aantreffen op zijn thuisadres.

De man zat vrijdag blijkbaar bij zijn vriendin in Nederland, en liet zondag op sociale media weten dat hij vandaar naar Ibiza was gevlogen. Hij schreef “lekker warm hier” op Facebook, met als locatiebepaling een strand in de omgeving van de luchthaven. VTM contacteerde de man maandag, hij verklaarde toen dat hij cassatieberoep wil aantekenen tegen het arrest. “Ik ben vertrokken omdat ik me dan kan verdedigen. Als je in de gevangenis zit, is er niemand die je helpt. Ik hoop dan ook dat mijn beroep snel aanvaard wordt, zodat ik me weer vrij kan bewegen.”

Van Weyenberg werd dinsdag op de ‘Most Wanted’-lijst met meest gezochte voortvluchtigen geplaatst. “In het kader van de internationale opsporing werd het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie ingeschakeld, dat samenwerkt met FAST-teams in het buitenland”, klonk het.

De arrestatie kwam er dankzij een tip, zo werd vernomen bij het Gentse parket-generaal. De tip kwam er kort nadat de man op de ‘Most Wanted’-lijst werd geplaatst. Er kwam een melding dat hij zich in Nederland zou bevinden, in Heerlen bij Roosendaal. Het Belgische FAST-team nam onmiddellijk contact op met de Nederlandse politie, die de man op die plaats kon lokaliseren en arresteren. Het parket-generaal zal om de overlevering van Van Weyenberg vragen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio