Salvador Ramos was ex-leerling, werkte in fastfoodrestaurant en “werd gepest”: dit weten we over 18-jarige schutter

De dader van het bloedbad in de Robb Elementary School in Uvalde, Texas, is geïdentificeerd als Salvador Ramos. De achttienjarige kwam zelf om het leven, vermoedelijk door politiekogels. Dit weten we al over hem.

adb, jvh, sgg, tg

LEES OOK. 18-jarige schutter richt bloedbad aan op Amerikaanse school: 19 kinderen en 2 volwassenen komen om het leven

Ramos zou dinsdag eerst zijn 66-jarige grootmoeder hebben neergeschoten, waarna hij met zijn pick-uptruck wegreed en crashte nabij de basisschool. Gewapend en met een kogelwerend vest aan stapte hij op de school af. Hij kon aan de ingang niet meer gestopt worden door de agent van de school, en schoot in een klaslokaal bijna alle aanwezige leerlingen dood. Tot hij uiteindelijk werd uitgeschakeld door de politie.

De tiener had het adres van zijn grootmoeder als officiële woonplaats op zijn rijbewijs. Hij zou in Uvalde gewoond hebben, en daar ook naar school geweest zijn. Enkele maanden geleden zou hij ingetrokken zijn bij zijn grootmoeder. Omdat zijn moeder met een zware drugsverslaving kampte, wat regelmatig uitdraaide op luidruchtige ruzies, vertelde buurman Nick Flores aan The Washington Post. De man zou zich doorheen de jaren geregeld over de jongeman ontfermd hebben. Flores zag de thuissituatie verslechteren en vertelde dat de politie er meermaals aan de deur stond na een felle ruzie.

(Lees verder onder de foto)

 

The Washington Post kon ook spreken met enkele voormalige klasgenoten van Ramos. Hij wordt door hen omschreven als iemand die om verschillende redenen gepest werd op school. Hij zou geviseerd zijn omdat hij stotterde en lispelde, maar ook omwille van zijn kleren en de financiële situatie van zijn familie. Sommigen dachten ook dat hij homo was en maakten hem daar af en toe opmerkingen over. Daardoor ging hij het afgelopen jaar nog nauwelijks naar school.

Zij herinneren zich dat hij twee maanden geleden een video op sociale media had geplaatst waarin hij tegen zijn moeder riep. “Hij postte video’s op zijn Instagram waar de politie bij was en hij noemde zijn moeder een bitch en zei dat ze hem eruit wilde schoppen,” vertelde een voormalige klasgenoot. “Hij schreeuwde en was heel agressief tegen zijn moeder.” Op school zou hij ook meermaals gevochten hebben met anderen en tegen een vriend zou hij gezegd hebben dat hij bij de marine wou gaan, dan zou hij mensen kunnen doden. “Hij ging te ver, hij zei iets wat niet gezegd mocht worden, en ging zich dan verdedigen.”

LEES OOK. Vrouw deelt bizarre conversatie met 18-jarige schutter vlak voor hij bloedbad aanrichtte: “Ik sta op het punt om...”

Een jongen vertelde aan The Washington Post dat hij jarenlang bevriend was met de schutter, tot het gedrag van de jongen veranderde. Zo kwam hij een keer naar het park met snijwonden op zijn gezicht. Eerst zei hij dat zijn kat hem gekrabd had, maar later bekende hij aan de jongen dat hij zichzelf met een mes verwond had, herinnerde die zich. Ramos zou het “voor het plezier” gedaan hebben.

Een andere voormalige vriend zei: “Hij was het aardigste kind, het meest verlegen kind. Hij moest gewoon uit zijn schulp breken.” De jongen herinnerde zich een foto die Ramos had geplaatst op sociale media waarop hij eyeliner droeg. Daarop kreeg hij volgens die vriend een hele hoop negatieve commentaar. Hij vertelde ook dat toen Ramos met school stopte, hij zwarte kleren en legerlaarzen begon te dragen. Hij liet ook zijn haar groeien.

Foto’s van geweren

Tot een maand geleden werkte Ramos vijf dagen per week overdag in het lokale Wendy’s-fastfoodrestaurant, waar hij volgens een collega niet echt sociaal contact had met anderen en veeleer stil was. “Hij was eerder het stille type, iemand die niet veel zegt. Hij ging niet echt om met de andere werknemers en gedroeg zich vaak opvallend agressief naar vrouwelijke werknemers toe”, vertelde zijn manager aan CNN.

LEES OOK. Joe Biden na schietpartij basisschool: “Wanneer gaan we in godsnaam opstaan tegen de wapenlobby?”

Een voormalige klasgenoot van Ramos vertelde aan Amerikaanse media dat de achttienjarige hem vier dagen voor de schietpartij foto’s zond van een geweer en munitie. Sinds hij afstudeerde, sprak hij niet meer zoveel met Ramos, maar stuurde die hem wel nog af en toe berichtjes om te vragen samen op de Xbox te spelen. Vooral gevechtsspelletjes. Ramos was bezeten door Call of Duty. “En vier dagen geleden stuurde hij me een foto van de AR die hij gebruikte en een rugzak vol met 5.56 patronen, waarschijnlijk zo’n zeven magazijnen. Ik zei iets als ‘Bro, waarom heb je dit?’ en hij zei: ‘Maak je er geen zorgen over’.”

Daarna sms’te Ramos nog: “Ik zie er nu heel anders uit. Je zou me niet herkennen.”

Sociale media

Vlak voor het bloedbad had Ramos nog een bizarre conversatie met een vrouw op Instagram. Toen ze ontdekte wat Ramos had gedaan, deelde de vrouw de conversie publiekelijk.

Op TikTok had hij enkel een beeld van een videospelletje staan, en bij zijn profielfoto de beschrijving “kinderen zijn bang in het echte leven”.

LEES OOK. Nabestaanden van slachtoffers van schietpartijen Sandy Hook en Parkland: “Hoeveel kinderen moeten er nog sterven?”

Wat er in het hoofd van de man is omgegaan om dinsdag plots zo gemeen hard toe te slaan, blijft een raadsel. Een buurman zegt wel dat hij de jongeman nog had horen ruzie maken met zijn oma. “Ze verweet hem dat hij zijn studies niet wilde afmaken en niets zou bereiken in het leven.”

Daarop is hij weggereden. Om kort nadien een bloedbad aan te richten in een klas voor weerloze kinderen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio