18-jarige schutter richt bloedbad aan op Amerikaanse school: 19 kinderen en 2 volwassenen komen om het leven

Bij een schietpartij in een basisschool in de Amerikaanse staat Texas zijn 19 kinderen en 2 volwassenen, onder wie minstens 1 leerkracht, omgekomen. Ook de verdachte, de 18-jarige Salvador Ramos, is overleden. Hij zou eerst zijn grootmoeder hebben neergeschoten voor hij wegvluchtte, crashte met zijn pick-uptruck en de school in het stadje nabij de Mexicaanse grens binnenstormde. President Joe Biden heeft in een gepassioneerde toespraak politici opgeroepen om eindelijk tegen de wapenlobby in te gaan.

De schietpartij vond plaats in de lagere school ‘Robb Elementary School’ in Uvalde, in de staat Texas. Een 18-jarige schutter viel daar rond de middag binnen en opende het vuur.

Aanvankelijk was sprake van twee doden en een arrestatie van de schutter, maar de dodentol is daarna blijven oplopen. Momenteel is sprake van 19 kinderen en 2 volwassenen, onder wie minstens 1 leerkracht, die om het leven kwamen. De verdachte raakte ook dodelijk gewond, bevestigde de politie. Vermoedelijk werd hij door de politie doodgeschoten.

Er vielen daarnaast meerdere gewonden. Ook zeker twee agenten raakten gewond bij de arrestatie van de dader, maar zij verkeren niet in levensgevaar. Een van die agenten werkte voor de grenswacht, meldt de dienst. Meerdere grenswachters “riskeerden hun eigen leven” door de school binnen te gaan en zich tussen de schutter en de leerlingen te plaatsen.

Verblijf jij momenteel in de Amerikaanse staat Texas en wil je vertellen hoe groot de verslagenheid daar is? Laat het ons weten via hier@reageren.be

(Lees meer onder de foto)

 

 ©  AP

Schutter handelde alleen

Volgens de ordediensten handelde de schutter alleen. Hij werd door gouverneur Greg Abbott geïdentificeerd als Salvador Ramos, een 18-jarige die in de gemeente woonde en naar de lokale High School ging. Over het motief tast de politie nog in het duister.

Ramos had eerst zijn grootmoeder thuis neergeschoten, waarna hij met zijn wagen vluchtte. Hij crashte zijn pick-uptruck echter nabij de Robb Elementary School, liet het voertuig achter en viel de school binnen met een geweer. Dat vertelde sergeant van het Texas Department of Public Safety Erick Estrada aan CNN.

De verdachte werd geïdentificeerd als Salvador Ramos. 

De verdachte werd geïdentificeerd als Salvador Ramos. ©  rr

De schutter zou ook een kogelwerende vest hebben gedragen. Agenten probeerden Ramos nog aan de ingang te stoppen, maar hij raakte binnen in meerdere klaslokalen, waar hij in het rond schoot.

De grootmoeder van Ramos zou in kritieke toestand per helikopter zijn overgebracht naar een ziekenhuis in San Antonio. Ramos had haar adres als officiële woonplaats op zijn rijbewijs. Hij werkte vijf dagen per week in het lokale Wendy’s-fastfoodrestaurant, waar hij volgens een collega niet echt sociaal contact had met anderen en veeleer stil was.

Online circuleren schermafbeeldingen van een Instagram-profiel dat van Ramos zou zijn, waarop hij drie dagen geleden een foto van twee geweren en een selfie zou hebben gepost, en een andere gebruiker zou hebben gevraagd om beelden van de wapens te delen. Hij zei ook dat hij “op het punt stond” en “een geheimpje” wilde vertellen.

Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, meldt dat het het profiel heeft verwijderd en in contact staat met de politie. Meerdere klasgenoten bevestigden volgens CNN dat het profiel aan Ramos toebehoort. Op TikTok had hij enkel een beeld van een videospelletje staan, en bij zijn profielfoto de beschrijving “kinderen zijn bang in het echte leven”.

 

 ©  rr

Vermiste kinderen

“Als ouders hun kinderen op school afzetten, verwachten ze dat ze hun kind weer kunnen ophalen als de schooldag voorbij is. En er zijn families die nu in rouw zijn”, zei gouverneur Abbott. “De staat Texas rouwt met hen om de realiteit dat deze ouders niet in staat zullen zijn om hun kinderen op te halen.”

Meerdere ouders waren dinsdagnamiddag wanhopig op zoek naar hun kinderen. Zo kon Ryan Ramirez zijn dochter, die in het vierde leerjaar zit, haar niet vinden in het reüniecentrum of de school. “Niemand vertelt me iets. Ik ben in de war en bezorgd. Ik probeer gewoon te vinden waar mijn baby is”, zei hij aan de zender KSAT. Brandon Elrod vertelde aan ABC News dat hij op zoek was naar zijn tienjarige dochter en bang was dat ze “misschien niet meer leeft”. Hij zou gaan zoeken in een uitvaartcentrum. De vader van de tienjarige Annabelle Guadalupe Rodriguez gaf dan weer haar foto aan de politie en media, in de hoop haar te vinden.

 

 ©  AFP

Intussen identificeerden Amerikaanse media de overleden leerkracht als Eva Mireles, die begin de veertig was. Zij werkte al 17 jaar als leerkracht, en was de echtgenote van een agent van de scholengroep, en de moeder van een dochter die pas afstudeerde. Volgens haar tante overleed ze toen ze haar leerlingen van het vierde leerjaar probeerde te beschermen.

Uvalde is een stadje met zo’n 15.000 inwoners “waar iedereen elkaar kent”, op een honderdtal kilometer van de grens met Mexico. Er wonen dan ook veel Mexicaans-Amerikanen, en sommige van de slachtoffers zouden kinderen zijn van agenten die voor de grenswacht en douane werken. Robb Elementary School, waar 90 procent van de ruim 500 leerlingen ‘hispanic’ zouden zijn, heeft klassen van het tweede tot het vierde leerjaar. Donderdag stond de laatste dag van het schooljaar er op de agenda. Het schooljaar wordt na de schietpartij vervroegd beëindigd.

Wapenbezit

Het gaat om de dodelijkste ‘school shooting’ in de VS sinds 2018. Toen schoot een 19-jarige op 14 februari 2018 14 leerlingen en drie werknemers dood op de Stoneman Douglas High School in Parkland (Florida).

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AP

 

 ©  AP

(sgg, syd, pl)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio