Antwerps Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh. © Joris Herregods

Voormalig schepen en Open Vld-fractieleider Claude Marinower. © Jan Van der Perre

1 / 2
thumbnail: Antwerps Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh. 
thumbnail: Voormalig schepen en Open Vld-fractieleider Claude Marinower.

Opnieuw botsing tussen Vooruit en Open Vld over budget voor organisatie Gatam: “Dat u dit nu opnieuw lapt”

Antwerpen -

Het leek wel een herhaling van het debat van november vorig jaar over organisatie Gatam. In de raadscommissie van schepen van Werk Erica Caluwaerts (Open Vld) kwam het dinsdagavond opnieuw tot een botsing tussen Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh en voormalig schepen en Open Vld-fractieleider Claude Marinower, beiden coalitiepartners. “Dat u dit nu opnieuw lapt”, zegt Marinower tegen El Mzairh.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Vooruit en Open Vld in de clinch over verlaging subsidies vzw Gatam: “Marinower raakt zo een heel kwetsbare groep jongeren”

Gatam begeleidt voor de stad Antwerpen jongeren die dreigen zonder diploma de schoolbanken te verlaten. Via een traject worden ze naar de schoolbanken begeleid of klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Deze vzw kreeg in 2020 nog 795.000 euro. Dat valt nu terug naar nul euro. El Mzairh uitte zijn ongenoegen hierover bij Erica Caluwaerts, die begin dit jaar schepen van Werk Marinower opvolgde. De Vooruit-fractieleider wou weten of het schrappen van het budget op basis was van een slechte evaluatie.

Marinower, die nu in de raad zit als fractieleider voor Open Vld, keek vol verbazing naar deze vraag.

“Het is onwaarschijnlijk dat u nu weer deze vraag stelt”, zegt Marinower. “Ik had niet verwacht dat u dit opnieuw zou lappen. 2,5 jaar geleden is al met het kabinet van schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) afgesproken dat de budgetten vanuit Werk voor Gatam geleidelijk zouden worden afgebouwd om dan nu terug te vallen op nul euro. Het was aan onderwijs om de ondersteuning van dit project te bekijken en verder te zetten. Er kwam geen enkel redelijk voorstel vanuit schepen Beels.”

Caluwaerts treedt haar voorganger bij. Ze benadrukt dat het terugbrengen van het budget voor Gatam niets te maken heeft met de werking.

“Het gaat hier over het onderbrengen van dit project bij de juiste bevoegdheid en dat is in dit geval bij de bevoegdheid Onderwijs”, zegt Caluwaerts. “Lijkt mij simpel. Ik vraag mij echt af wat de bedoeling is van deze vraag. Ik raad u aan om uw schepen hierover te bevragen.”

Pijnlijk

De andere raadsleden keken met grote ogen naar deze discussie, die ze zich nog herinneren van vorig jaar. “Het spelletje dat jullie spelen is nogal pijnlijk om te zien”, zegt CD&V-gemeenteraadslid Sam Voeten.

El Mzairh verdedigde zich. “De enige waar spelletjes mee wordt gespeeld, zijn de kwetsbare jongeren. Het maakt mij niet uit onder welk domein dit project valt. Het is mijn verdomde plicht als raadslid om voor deze jongeren op te komen. Ik zal woensdag dan ook de onderwijsschepen hierover bevragen”, zegt de Vooruit-fractieleider.

Na dit debat zaten El Mzairh en Marinower nogal ongemakkelijk naast elkaar op de raadsbanken.

Het debat over Gatam zinderde eind vorig jaar lang na. Het was in de periode dat volop werd gespeculeerd over de Open Vld binnen het Antwerpse schepencollege.

Het is nu uitkijken naar de raadscommissie van schepen van Onderwijs Beels woensdagavond. Zij zei vorig jaar over de afbouw van het budget voor Gatam: “Marinower raakt zo een heel kwetsbare groep jongeren in onze stad”.

Dat raakte Marinower hard en in zijn laatste raadscommissie als schepen haalde hij scherp uit naar zijn collega Beels: “Ik pik het niet dat er een beeld wordt opgehangen dat ik niet bekommerd ben om jongeren”.

Het verschil met vorig jaar is dat in de commissie Onderwijs woensdag Marinower ook op de raadsbanken zal zitten. Daarmee zal er dus mogelijk een rechtstreeks confrontatie komen tussen hem en schepen Beels over dit dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen