Vakantiekomedie ‘Oost West, Thuis Best’ mogelijk laatste kans om Carry Goossens te zien spelen: “Ik overweeg om te stoppen”

Antwerpen -

De vakantiekomedie Oost West, Thuis Best in het Antwerpse Fakkeltheater herenigt deze zomer het gouden duo Danni Heylen (71) en Carry Goossens (69). Misschien voor het laatst, want Carry Goossens overweegt om volgend jaar te stoppen. “Wat blijft er binnen tien jaar in godsnaam nog over van het Antwerpse theaterlandschap?”, vraagt de acteur zich af.

Guy Van Vliet

De cast van Oost West, Thuis Best begon gisteren aan de repetities in een vrolijke sfeer, met Spaanse hapjes en drankjes. In de zomerse komedie bakkeleien Carry Goossens en Danni Heylen als getrouwd koppel over hun vakantiebestemming: zonnekloppen in Spanje of een staycation in eigen land. “De komische chemie tussen die twee is legendarisch sinds FC De Kampioenen”, beseft auteur en regisseur Jeroen Maes.

Herkenbaar

Dat moet dus opnieuw vonken geven in het Fakkeltheater, waar het duo twee jaar geleden ook al de zomer doorbracht, toen met een voorstelling over de Sinksenfoor. “De voorstellingen van producent Het Achterland zijn goed geschreven komedies, met een Antwerpse couleur locale. De Hoogstraat moet niet onderdoen voor een toeristisch straatje in Portugal”, ziet Carry Goossens als reden voor het succes. “Ons koppel is ook weer zo herkenbaar. Schrijver Jeroen is zelf acteur en dat voel je. We krijgen de kans een rol naar onze hand te zetten”, vult Danni Heylen aan.

Het duo met schrijver Jeroen Maes (rechts). 

Het duo met schrijver Jeroen Maes (rechts). © Jan Van der Perre

Dolle pret voor het publiek maar de acteurs beleven er minstens evenveel plezier aan. “Als we ons niet amuseren, moeten we het niet meer doen. Ik zeg alleen nog toe voor goed geschreven voorstellingen, met fijne mensen die ik vertrouw”, geeft Danni grif toe.

Eindigen in schoonheid

Ondanks dat spelplezier, zinkt de moed Carry stilaan in de schoenen. “Ik wil genieten van mijn job, waarvoor ik heel mijn leven alles liet vallen. Maar het theaterlandschap is momenteel een ramp. De Stadsschouwburg wordt afgebroken en Toneelhuis dreigt zijn subsidies te verliezen. Wat blijft er binnen tien jaar in godsnaam nog over in Antwerpen? Ik overweeg om volgend jaar te stoppen. Ik heb geluk en word nog veel gevraagd. Maar ik kan beter eindigen in schoonheid”, verrast Carry.

Thuis-actrice Lynn Van den Broeck trapt mee het repetitieproces af met een hapje en een drankje. 

Thuis-actrice Lynn Van den Broeck trapt mee het repetitieproces af met een hapje en een drankje. © Jan Van der Perre

“Ik ga nog door en speel volgend jaar een door corona uitgesteld stuk. Het zijn wel veel reisvoorstellingen, dus ik moet bekijken of dat nog meevalt”, vult Danni aan. Beide acteurs zien een gebrek aan respect en ook dat begint te wegen. “Weet je dat ik nog altijd de vraag krijg wat ik overdag voor werk doe”, zucht Danni. “We zitten in barre tijden”, weet ook Carry. “Met Kapitein Zeppos maakte ik zo’n mooie film maar na 20.000 bezoekers was het al gedaan.”

Kantelpunt

“Als Antwerpen zich wil profileren als theaterstad, moet er een andere mentaliteit komen”, vindt Carry. “Het zijn de niet-gesubsidieerde theaters, zoals Elckerlyc en Fakkeltheater, die alles draaiende houden. We zitten op een kantelpunt, dus ik kijk naar de stad en de hogere overheid voor meer respect, zeker voor komedie.”

Ondanks de donkere wolken, is er deze zomer voor Oost West, Thuis Best nog geen vuiltje aan de lucht. In de komedie krijgt het duo het gezelschap van Bart Van Avermaert, Lynn Van Den Broeck en Ann De Winne. “Ik zat, als laatbloeier, op hetzelfde moment als Bart op de toneelschool. Natuurlijk kijk ik ernaar uit om voor het eerst terug samen op een podium te staan!”, glundert Carry.

Oost West, Thuis Best, vanaf 1 juli in het Fakkeltheater, www.hetachterland.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio