Borsbeek en Antwerpen hebben nog veel om over te onderhandelen. © Joris Herregods

Antwerpen leent geld voor Borsbeekse scholen: “Fusie is nog helemaal niet rond”, reageert burgemeester Van Berckelaer

Borsbeek, Antwerpen -

Antwerpen leent 3,5 miljoen euro aan Borsbeek om twee gemeentelijke scholen open te houden. “Dit betekent niet dat de fusie rond is, dringend overleg is wel nodig”, reageert Van Berckelaer op het nieuws.

Filip Spoelders

De lening is bestemd om de gemeentelijke basisschool De Klinker en kunstacademie Academia open te houden. Ze toont aan hoe nijpend de financiële situatie van Borsbeek is.

“Met deze lening kan Borsbeek zijn onderwijsverplichtingen nakomen”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Financiën. “De lening kan je beschouwen als een soort van overbruggingskrediet. Als de fusie eenmaal rond is, kunnen we de toekomst van beide scholen verder regelen. Het is de vraag van Borsbeek dat beide scholen zouden worden overgenomen door ons stedelijk onderwijs.”

De scholen nu al overnemen, was een te groot risico, want als de fusiegesprekken zouden afspringen, zat Antwerpen vast aan de twee scholen. Het gaat hier in eerste instantie om een renteloze lening.

Onafhankelijke gemeente

Deze bekendmaking vanuit Antwerpen doet burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) scherper dan normaal reageren. “We moeten dit nu lezen in de media. Antwerpen vergeet dat we nog altijd een onafhankelijke gemeente zijn. Academia lonkte eerst naar een andere onderwijskoepel. Dat toont aan dat de fusie zeker nog niet rond is, zoals hier en daar wordt beweerd. Dringend overleg hieromtrent is nodig.” De burgemeester geeft wel aan dat de lening noodzakelijk is om de werking van de twee scholen te ondersteunen.

Referendum

Net nu kregen de burgemeester en de raadsleden de vraag van Burgers voor Borsbeek om de petitie voor het organiseren van een referendum te ondertekenen. “Dit is de meest democratische manier om over een fusie te beslissen. Iedere burger moet zijn stem kunnen uitbrengen, maar geen enkel raadslid heeft getekend”, zegt Jos Spaepen van Burgers voor Borsbeek.

Dat is logisch volgens Van Berckelaer. “Laten we eerst de burgers verder duidelijk en correct informeren. Tegen juni 2023 willen we nagaan wat we hebben, na onze gesprekken met Antwerpen. En zoals de berichtgeving over de scholen aantoont, is niet alles altijd koek en ei met de stad. Nadien kunnen we zien of een referendum op zijn plaats is.”

Op dinsdag 14 juni organiseert Borsbeek een debat over de fusie met politiek journalist Marc Van de Looverbosch als moderator. (fisp, svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fusie Borsbeek en Antwerpen