©  BELGA

TotalEnergies in beroep tegen ‘proefvergunning’ Antwerpse raffinaderij

Antwerpen -

De olie- en gasreus TotalEnergies tekent beroep aan tegen de tijdelijke vergunning voor haar olieraffinaderij in de haven. Dat bevestigt het Vlaams Departement Omgeving. Het provinciebestuur had de raffinaderij een lijst maatregelen opgelegd. Maar tegen een aantal van die voorwaarden maakt TotalEnergies nu bezwaar.

Jonas van Boxel

De basisvergunning van de TotalEnergies-raffinaderij loopt af op 10 juli. De Franse multinational moest dus bij de provincie aankloppen voor een hernieuwing. Die kende vorige maand geen permanente vergunning toe, maar gaf de raffinaderij een ‘vergunning op proef’: een twee jaar geldende toelating met in bijlage een lijst strikte milieu- en klimaatvoorwaarden. Tegen 14 november 2023 moet TotalEnergies onder meer concrete acties kunnen voorleggen om hun uitstoot van stikstof, zwavel en CO₂ terug te dringen.

LEES OOK. Slechts vergunning op proef voor raffinaderij TotalEnergies in haven, milieuorganisaties reageren tevreden

Na een grondig nazicht van het driehonderd bladzijden tellende document, heeft TotalEnergies nu beslist dat een aantal van die voorwaarden onhaalbaar zijn. Het bedrijf, dat in de Antwerpse raffinaderij zo’n 1.250 mensen tewerkstelt, heeft beroep ingediend bij het Vlaamse Departement Omgeving. De uiteindelijke beslissing is voor Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).

Veertien wijzigingen

Het Departement Omgeving heeft het beroep zaterdag ontvangen, bevestigt woordvoerster Brigitte Borgmans. “Het bedrijf vraagt in zijn beroepschrift veertien wijzigingen van de opgelegde omgevingsvergunningsvoorwaarden.”

Antwerps gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor omgevingsvergunningen, wenst niet inhoudelijk te reageren op het beroep. “Als wij een vergunning afleveren, heeft iedereen het recht om daartegen in beroep te gaan. Zij zullen nu bij de Vlaamse minister terechtkomen.”

Bond Beter Leefmilieu (BBL) kon het beroep al inkijken. Volgens beleidsmedewerker Tycho Van Hauwaert stelt TotalEnergies veeleer technische aspecten in vraag en gaat het bedrijf niet in beroep tegen de geest van de proefvergunning. “Het zijn zaken die volgens TotalEnergies niet mogelijk zijn, ofwel op technisch vlak ofwel qua timing.”

Doos van Pandora

Als er niet geraakt wordt aan het ambitieniveau van de vergunning op proef, kan voor BBL over aanpassingen gesproken worden. Met één aanvechting heeft BBL het wel moeilijk: TotalEnergies zegt als groep te streven naar klimaatneutraliteit, maar geeft aan dat niet te kunnen doortrekken naar de individuele raffinaderij. “In de huidige vergunning staat er dat ze moeten streven naar klimaatneutraliteit tegen 2050, en een plan moeten maken met om de twee jaar een tussentijds rapport. Dat vinden wij goede maatregelen”, zegt Van Hauwaert.

Hoe dan ook zal BBL erover waken dat er met het beroep geen doos van Pandora wordt geopend, zegt Van Hauwaert. “Er mag niet geraakt worden aan de stikstof- en klimaatambities. Maar als het gaat om verduidelijkingen, moet constructief overleg mogelijk zijn.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio