De deuren van de zeecontainer klappen open voor een bijzondere tentoonstelling. © Chris Van Rompaey

Reizende expo strijkt neer op Grote Markt en belicht nazivervolging aan de hand van persoonlijke voorwerpen van gevangenen

Lier, Mechelen -

Op de Grote Markt in Lier staat sinds dinsdag 24 mei een omgebouwde zeecontainer met daarin de reizende tentoonstelling #StolenMemory. Deze expo vestigt de aandacht op de nazivervolging aan de hand van persoonlijke voorwerpen en verhalen. De expo trekt ook nog naar Kazerne Dossin in Mechelen.

Chris Van Rompaey

Het initiatief van de tentoonstelling gaat uit van Arolsen Archives, het grootste archief voor slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. In de concentratiekampen namen de nationaalsocialisten de persoonlijke bezittingen van de gevangenen af. Polshorloges en trouwringen, brieven en familiefoto‘s. In de Arolsen Archives bevinden zich nog ongeveer 2.500 enveloppen met persoonlijke voorwerpen van voormalige concentratiekampgevangenen. Ze behoren toe aan de slachtoffers van het naziregime uit meer dan dertig landen, vooral uit Polen, Duitsland en de voormalige Sovjet-Unie.

Gilles Heyvaert. © Chris Van Rompaey

“De opdracht van Arolsen Archives bestaat erin om die gestolen goederen terug te geven aan de overlevenden of aan familieleden van de slachtoffers. Dat is tot nu toe al voor zowat zeshonderd families gelukt”, zegt Gilles Heyvaert van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken dat het project ondersteunt.

Dossin Kazerne

De tentoonstelling #StolenMemory werd opgestart om te helpen bij het terugbezorgen van die persoonlijke bezittingen. “Arolsen Archives liet vier zeecontainers ombouwen: twee reizen door Duitsland, één reist door Polen en de vierde toert door België en wellicht later ook door Nederland. Op 8 mei begonnen we in Brussel en nu staat de expocontainer tot en met dinsdag 31 mei op de Grote Markt in Lier. Daarna verhuist hij naar Kazerne Dossin in Mechelen”, aldus Gilles Heyvaert.

Arolsen Archives zoekt naar familie van Eugen Van Lesberghe. © Chris Van Rompaey

Op de wanden van de expocontainer lees je onder meer verhalen van enkele gevangenen, met foto’s van de betrokkenen en hun teruggevonden goederen. Het zijn gevangenen van wie Arolsen Archives familieleden zoekt. Er staat ook een Belg tussen: Eugen Van Lesberghe, geboren op 4 februari 1906 in Brussel. Op 21 november 1942 is hij door de rechtbank van Elmshorn wegens vermeende diefstal van 2,5 kilogram rundvlees veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden. Hij zat zijn straf uit in Neumünster. Arolsen Archives bewaart zijn zegelring.

De tentoonstelling #StolenMemory is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van Visit Lier: op werkdagen van 9 tot 16.30u, in het weekend tot 16u. Op de begeleidende website vind je korte animatiefilmpjes en pedagogisch materiaal voor scholen.

stolenmemory.org/nl

 © Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier