Pierre Van Damme. 

Pierre Van Damme. ©  Joris Herregods

UAntwerpen reikt eredoctoraat uit aan “peetvader van de vaccins”

Antwerpen -

Prof. dr. Stanley Plotkin, ook wel de “peetvader van de vaccins” genoemd, heeft dinsdag een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit Antwerpen en de Université Libre de Bruxelles. Dat gebeurde tijdens de opening van het gloednieuwe European Plotkin Institute for Vaccinology.

blgBron: BELGA

Het instituut, met campussen in Brussel en Antwerpen, is een initiatief van beide universiteiten samen. Het doel is om de evaluatie en ontwikkeling van kandidaat-vaccins te versnellen. 

“Dit interuniversitaire academische instituut is uniek in zijn soort”, zeggen initiatiefnemers Pierre Van Damme en Arnaud Marchant. “Het instituut bundelt klinisch, immunologisch en microbiologisch onderzoek. Er zullen ook proeven met gecontroleerde infectie op mensen plaatsvinden. Daarnaast zal het instituut wereldwijde samenwerking coördineren.”

Stanley Plotkin werd in 1932 geboren in de Verenigde Staten en groeide uit tot een van de meest vooraanstaande experts in de vaccinologie. Hij speelde een sleutelrol bij de ontdekking van de vaccins tegen rodehond, hondsdolheid, het rotavirus, polio, waterpokken en het cytomegalovirus. 

Het instituut kostte 40 miljoen euro, waarvan 20 miljoen van de Belgische federale regering komt. Extra financiering is afkomstig van universiteiten, particuliere schenkingen en internationale instellingen.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio