Cecilia Paredes en Koen De Vlieger bij het werk dat de affiche siert. 

Cecilia Paredes en Koen De Vlieger bij het werk dat de affiche siert. © Guy Delforge

Unieke wandbekleding van kasteel d’Ursel gaat in confrontatie met hedendaagse kunst en collectie uit MoMu Antwerpen

Hingene -

In kasteel d’Ursel in Hingene (Bornem) loopt tot begin oktober de tentoonstelling print& paint. 350 jaar bloemen op katoen. Basis van de tentoonstelling zijn de gerestaureerde stoffen waarmee kamers in het kasteel zijn bekleed, aangevuld met hedendaagse kunst.

Guy Delforge

“In vijftien kamers van het kasteel zijn de muren bespannen met zogenaamde sitsen”, zegt directeur Koen De Vlieger van kasteel d’Ursel. “Dat zijn katoenen stoffen die in India of Europa werden beschilderd of bedrukt. De oudste stukken dateren uit het midden van de zeventiende eeuw en de jongste werden pas in 1967 geplaatst. Zo’n wandbekleding vond je in heel veel kastelen en landhuizen, maar door de eeuwen heen gingen die er allemaal uit. Alleen hier bleven ze hangen. De doeken vormen een heel unieke collectie: in geen enkel kasteel in Europa vind je meer sitsen dan in Hingene.”

Textielspecialiste Frieda Sorber zag de wandbekleding voor het eerst in 1984. “Het kasteel was toen een ruïne”, zegt De Vlieger. “Toen de provincie in 1994 eigenaar werd van het kasteel werden de wandbespanningen gered, later begon de eigenlijke restauratie. Na een lange restauratie kunnen mensen deze unieke collectie nu voor het eerst bewonderen. Net als in onze vorige tentoonstellingen SWEET 18 en The Beauty of the Beast.Dierenkunst van oude en nieuwe meesters combineren en confronteren we het historische verhaal met werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers.”

Directeur Koen De Vlieger bij het portret van Léon-Leopold d‘Ursel; op de voorgrond een kamerscherm van Clothilde Gosset.

Directeur Koen De Vlieger bij het portret van Léon-Leopold d‘Ursel; op de voorgrond een kamerscherm van Clothilde Gosset. © Guy Delforge

“Voor de scenografie vertrokken Caroline Voet en Leen De Brabandere vanuit de atmosfeer die leeft in de wandbespanningen”, zegt De Vlieger. “Ze lieten zich inspireren door de lichtheid en de fijne textuur van de stoffen. Omdat de wandbespanningen, de kledingstukken en de kunstwerken dikwijls kleurrijke motieven hebben, creëerden ze een reeks van podia en tafels in wit- en grijstinten. De vele lichte, speelse pootjes lijken wel fijne draden die het delicate karakter van de weefsels ondersteunen.”

Geweven ‘Nachtwacht’

“Ik zocht naar kunstenaars die ik kon linken met het thema”, zegt Veerle Moens van kasteel d’Ursel. “Soms is die link er letterlijk. Zo weefde de Japanse Aiko Tezuka De Nachtwacht van Rembrandt en verving de donkerste partijen door Indische sitses. Bij andere kunstenaars is de link minder duidelijk, zo zie ik in een houten kamerscherm wel een verwijzing naar de houten drukblokken die je ook kunt zien in de tentoonstelling, Elsje Janssen ging aan de slag met resten van onze sitsen en digitale herdrukken ervan.”

Elsje Janssen bij haar werk ‘Val’

Elsje Janssen bij haar werk ‘Val’ © Guy Delforge

Print&Paint werd uiteindelijk een geslaagd geheel van vier pijlers: de eigenlijke wandbespanningen, tientallen bruiklenen uit de collectie van het MoMu Antwerpen, aquarellen met interieurzichten van het kasteel waarop je de originele wandbespanningen ook ziet en werk van veertien hedendaagse kunstenaars en ontwerpers

Er zijn ook ontwerpen van Dries Van Noten en Dirk Van Saene.

Er zijn ook ontwerpen van Dries Van Noten en Dirk Van Saene. © Guy Delforge

De hedendaagse kunst is van Markus Åkesson (SE), Virginie Broquet (FR), Cecilia Paredes (PE/US), Bruno Cattani (IT), Isabel Devos (BE), Joël Ducorroy (FR), Camille Dufour (BE), Collectif Ensaders (FR), Emilie Faïf (FR), Kristine Fornes (NO), Clothilde Gosset (FR), Elsje Janssen (BE), Cecilia Paredes (PE/US), Elise Peroï (FR), Pablo Piatti (AR), Renuka Reddy (IN), Richard Saja (USA), Timorous Beasties (UK), Aiko Tezuka (JP), Dries Van Noten (BE) en Dirk Van Saene (BE).

Print&paint. 350 jaar bloemen op katoen loopt tot en met 9 oktober in Kasteel d’Ursel. Toegang 12 euro, gratis voor kinderen tot en met 12 jaar Voor meer informatie, reservatie of een programma op maat kun je terecht op www.kasteeldursel.be of 03.820.60.10

www.kasteeldursel.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio