Korpschef Dirk Van Aerschot is trots dat drie voertuigen van de politie Geel-Laakdal-Meerhout deelnemen aan de test met het opvallende Battenburgpatroon. 

Korpschef Dirk Van Aerschot is trots dat drie voertuigen van de politie Geel-Laakdal-Meerhout deelnemen aan de test met het opvallende Battenburgpatroon. © Hans Otten

Test met striping maakt politiewagens zichtbaarder

Geel, Laakdal, Meerhout -

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout is een van het dertigtal politiezones in ons land die een jaar lang een nieuwe striping of bestickering van de politievoertuigen uittest. “Dit maakt ons zichtbaarder en veiliger.”

Hans Otten

Er rijden al langer mugvoertuigen en ambulances rond met een soort dambord van gele en groene vlakken op hun flanken. Een dertigtal politiezones in ons land voert nu een test uit met varianten van ditzelfde zogenaamde Battenburgpatroon op de interventievoertuigen. “De kleuren zijn dan blauw en geel in plaats van groen en geel”, zegt zonehoofd Dirk Van Aerschot van de politie Geel-Laakdal-Meerhout. “Dat verhoogt de zichtbaarheid en herkenbaarheid van onze politie-auto’s, wat leidt tot meer veiligheid voor onze mensen en andere bestuurders in het verkeer.”

Het dambord van het Battenburgpatroon maakt de politievoertuigen (telkens het rechtse voertuig) van zone Geel-Laakdal-Meerhout alvast veel zichtbaarder tegenover de klassieke versies (telkens het linkse voertuig).

Het dambord van het Battenburgpatroon maakt de politievoertuigen (telkens het rechtse voertuig) van zone Geel-Laakdal-Meerhout alvast veel zichtbaarder tegenover de klassieke versies (telkens het linkse voertuig). © Hans Otten

Een Volvo V60, Volkswagen Tiguan en BMW-moto zijn intussen uitgerust met deze opvallende striping. “Het geel in het Battenburgpatroon bestaat uit een folie met duizend prisma’s per vierkante centimeter. Dat zorgt ervoor dat in het donker 90% van het licht van andere voertuigen weerkaatst wordt. Dat maakt onze auto’s zelfs vanop vijfhonderd meter afstand zichtbaar. Op de achterzijde is een chevronpatroon van schuine strepen aangebracht, waar wij de lijn van geel en blauw hebben doorgetrokken.”

Eén jaar lang testen de dertig zones een vijftal varianten van de striping uit. Zo rijdt een aantal voertuigen van het Antwerpse korps rond met bestickering die het Battenburgpatroon combineert met de vertrouwde blauwe strepen van de huidige politievoertuigen. “De meeste mensen kennen het nieuwe patroon al van de mugvoertuigen of uit Britse films en series. Ook de Britten, Zweden en Canadezen zijn zich al jaren bewust van de voordelen van dit patroon”, zegt Van Aerschot.

Ook de motorkap vertoont de opzichtige kleuren van de nieuwe striping.

Ook de motorkap vertoont de opzichtige kleuren van de nieuwe striping. © Hans Otten

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio