Textielkunst van Laure Prouvost op het Ballroom-project in Borgerhout.  

Textielkunst van Laure Prouvost op het Ballroom-project in Borgerhout.  ©  RR

Antwerp Art Weekend toont levendige kunstscene met vijftig expositie

Antwerpen -

Meer dan vijftig galeries, musea en projectruimtes bundelen in het lange Hemelvaartweekend hun krachten om het publiek een beeld te geven van de dynamische kunstscene in Antwerpen. Na twee door corona geteisterde edities biedt Antwerp Art Weekend 2022 een ruim aanbod aan bijzondere exposities.

Frank Heirman

Al sinds 2014 vindt Antwerp Art Weekend plaats. Steeds meer specialisten en kunstliefhebbers zakken daarvoor uit de rest van België maar ook uit de buurlanden naar Antwerpen af. Voor Antwerpenaren is het een handige gelegenheid om in enkele dagen te proeven van wat er aan actuele kunst te beleven valt in eigen stad. De meeste toonaangevende galeries blijven dan immers extra lang open.

Op het programma staan tal van ronkende namen met solotentoonstellingen: Kati Heck bij Tim Van Laere Gallery, Fred Bervoets in De Zwarte Panter en Museum De Reede, Ann Veronica Janssens bij Micheline Szwajcer, Andrew Webb bij Annie Gentils, Pélagie Gbaguidi bij Zeno X, Wout Vercammen bij Rossaert, Liliane Vertessen bij Tick Tack of Nasan Tur bij Keteleer.

Wie aanstormend talent wil ontdekken, moet zeker langs bij Galerie Sofie Van de Velde voor Amber Andrews, bij de jonge galerie Ponti waar Ken Verhoeven te gast is of bij Casstl voor Vedran Kopljar.

Ballroom

In BorGerHub in Borgerhout vindt opnieuw het succesrijke Ballroom-project plaats, waar de galeries Base Alpha en DMW collega’s uit Brussel en Nederland uitnodigen. Deze editie kreeg ‘grotesk’ als thema en brengt artiesten als Laure Prouvost, Nadia Naveau en Jan Van Imschoot.

Antwerp Art Weekend organiseert ook boekvoorstellingen. Zo wordt in de Antwerpse Academie een publicatie over de legendarische Kontichse rockzaal Lintfabriek voorgesteld met een expositie. Voor videoscreenings kan je ’s avonds terecht bij Tick Tack dat een overzicht geeft van Oekraïense kunstenaars van 2000 tot vandaag. Het publiek wordt uitgenodigd om een bijdrage te leveren voor het land in een ongewilde oorlog.

Een buitenbeentje is een tentoonstelling van kunstwerken uit de collectie van Axel Daeseleire en Cis Van Kets in fietshandel Koereur Lokaal op de Amerikalei 173. Paul Joostens en Floris Jespers hangen er tussen koersfietsen van Eddy Merckx.

Voor de achtste keer is De Studio in de Maarschalk Gérardstraat de centrale festivalhub. Bezoekers kunnen er terecht voor de artiestenbar maar ook voor screenings, performances, exposities en zaterdag de inmiddels befaamde Nacht van de Beeldende Kunst.

Antwerpartweekend.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio