In Veldhoven in Herentals staan de hekken en borden al klaar die van de straat drie maanden lang een doodlopende straat moeten maken. 

In Veldhoven in Herentals staan de hekken en borden al klaar die van de straat drie maanden lang een doodlopende straat moeten maken. © Hans Otten

Afsluiten straat voor zomerbar zet kwaad bloed

Herentals -

Op de Herentalse industriezone opent woensdagavond de grote muziekzomerbar Bloom Beach Club. Dat de stad het verkeer ernaartoe uit de nabije woonwijk wil halen door die te ‘knippen’, lokt veel boze reacties uit.

Hans Otten

De bewoners van de wijken Veldhoven, Krakelaarsveld en Sint-Janneke kregen maandag een brief van het Herentalse stadsbestuur in de bus over de opening van zomerbar Bloom Beach Club. Die verwelkomt vanaf woensdag 25 mei tot eind augustus de klanten op de industrieweg Toekomstlaan naast de E313, maar de toegang naar de parking en bar zelf ligt in Dompel. Dit deels parallelle straatje loopt tussen Wolfstee en Veldhoven. Die laatste is een woonstraat en de belangrijkste ontsluitingsweg voor de omvangrijke wijken Krakelaarsveld en Sint-Janneke. Veldhoven is enkele jaren geleden heringericht met maatregelen om doorgaand sluipverkeer richting industrie of E313 te ontmoedigen.

Maar omdat de stad vreest dat heel wat barbezoekers – al dan niet geleid door hun gps – toch via Veldhoven naar Dompel zouden rijden, kondigt ze nu bijkomende verkeersingrepen aan. “Veldhoven wordt voor gemotoriseerd verkeer een doodlopende straat, afgesloten aan Dompel, met in- en uitgang aan het kruispunt met de Herenthoutseweg. Fietsers en voetgangers kunnen wel door. In Dompel geldt er eenrichtingsverkeer van Veldhoven naar Wolfstee”, valt in de bewonersbrief te lezen. Die voegt er verder aan toe dat er in augustus een buurtevaluatie volgt, “met het oog op een mogelijk definitieve maatregel”.

Veel van de straatjes in de omgeving van Krakelaarsveld en Sint-Janneke zijn in het verleden al afgesloten, waardoor het aantal ontsluitingsmogelijkheden slinkt.

Veel van de straatjes in de omgeving van Krakelaarsveld en Sint-Janneke zijn in het verleden al afgesloten, waardoor het aantal ontsluitingsmogelijkheden slinkt. ©  RR

“Hele wijk gegijzeld”

Enkele bewoners van Veldhoven juichen het knippen in het sluipverkeer toe, maar in de ruimere buurt schiet dat in het verkeerde keelgat. Dat de brede omgeving momenteel te maken krijgt met een sterk toegenomen verkeersdruk door de werkzaamheden aan de spoorbrug – met eindeloze files op de Herenthoutseweg tot gevolg – maakt de situatie alleen maar gevoeliger.

“Een hele woonwijk een hele zomer lang gijzelen voor een zomerbar!”, klinkt het. “En dat terwijl eerder al het viaduct van de Lange Eerselstraat is afgesloten en er in Rietbroek een tractorsluis is geplaatst. Bovendien krijgen wij alle verkeershinder van de verhoging van de kanaalbruggen op de Lierseweg, Herenthoutseweg en nu die van de spoorweg te slikken. Nu bezorgt de stad ons nog een extra cadeautje: ‘we gaan ervoor zorgen dat jullie allemaal een zenuwinzinking krijgen als jullie nog eens met de auto buitenkomen’!”

Ook het feit dat deze situatie mogelijk een definitief karakter krijgt, baart de buurt zorgen. “Ik ben benieuwd of wij als bewoners inderdaad inspraak krijgen bij die bevraging in augustus over deze al dan niet definitieve blokkering, want voor de komst van de zomerbar is alleszins niets gevraagd. Er moeten toch andere oplossingen denkbaar zijn dan een straat af te sluiten?”

De inrit naar de parking en zomerbar Bloom Beach Club (beige constructie links achteraan) ligt in Dompel.

De inrit naar de parking en zomerbar Bloom Beach Club (beige constructie links achteraan) ligt in Dompel. © Hans Otten

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio