Met de huidige stijging van kosten is het al een geluk dat het mastergebouw van de Antwerpse politie al bijna klaar is. © Patrick De Roo

Belofte belastingdaling blijft, maar er dreigen financiële donderwolken

Antwerpen -

De inflatie, de indexaanpassing en de stijgende energieprijzen laten zich voelen in de Antwerpse stadskas. Er zijn dus enkele bijsturingen nodig. “Een belastingverlaging blijft een mogelijkheid, maar het zal afhangen van waar we in 2025 staan”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Financiën.

Sacha Van Wiele

Met de aanpassing van de meerjarenplanning wapent de stad Antwerpen zich tegen nieuwe financiële uitdagingen. Om de indexering van de lonen van het stadspersoneel op te vangen, wordt er 155 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de periode 2022-2025. “Als ik het Planbureau hoor, zullen daar nog tientallen miljoenen bijkomen”, zegt Kennis. “Daarnaast is er de zware pensioenlast.”

Ook de stijgende energieprijzen laten zich voelen. Daarom wordt het budget opgetrokken met 5,4 miljoen euro. Om de straten en de pleinen te onderhouden, krijgen de districten 5 miljoen euro extra.

Schepen Koen Kennis. © Jan Van der Perre

De prijzen van bouwmaterialen stijgen en dat zal dan weer effect hebben op de kostprijs van verschillende werken. “De prijs van de bouwmaterialen hebben we niet meegenomen in de meerjarenplanning”, zegt Kennis. “Als we dat zouden doen, ontploft alles. Wij houden dit de volgende maanden wel nauwlettend in het oog.”

Recordbedrag

Al een geluk dat de renovatie van het Antwerpse stadhuis en de bouw van het mastergebouw van de politie bijna achter de rug zijn.

“Klopt, en ook voor de projecten die bezig zijn, verwachten we geen problemen”, zegt de schepen. “We weten vandaag niet wat het effect gaat zijn van de stijgende meerkosten. Als lokale overheid hebben we het geluk dat we stevig kunnen investeren. We zitten nu aan een recordbedrag van 321 miljoen euro. Dat is het dubbele van tien jaar geleden. Voor 2022 tot en met 2025 hebben we een investeringsbudget van 1,8 miljard euro. Doordat alles duurder wordt, gaan we misschien iets minder kunnen doen of een aantal projecten moeten uitstellen. Het is natuurlijk niet slecht om als stad geld te pompen in de economie en infrastructuur bouwen kan nooit kwaad.”

Buiten alertheid is er geen reden tot paniek. De historische schuld zal in 2023 zijn weggewerkt. Antwerpen hoeft geen leningen aan te gaan voor de dagelijkse werking. “Met een totale omzet van 1,9 miljard euro lukt het ons om 100 miljoen euro ‘winst’ te maken”, zegt Kennis. “Dit budget was bedoeld om de pensioenlast mee op te vangen, maar nu zullen we er een deel van de stijgende kosten mee proberen op te vangen.”

Fusie

In de rand van de fusieplannen tussen Antwerpen en Borsbeek lieten burgemeester Bart De Wever en schepen Kennis het idee vallen om de belastingen in de stad te verlagen. Dit vooruitzicht zou bewoners in Borsbeek over de streep moeten trekken naar een fusie.

“Zo’n belastingverlaging behoort nog steeds tot de mogelijkheden”, zegt de schepen. “We moeten natuurlijk zien waar we staan financieel in 2025. Veel zal afhangen hoe alles de volgende maanden evolueert.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Koen Kennis