© rtv

SCK leidt onderzoek naar kleine modulaire kerncentrales van vierde generatie en krijgt daarvoor 100 miljoen euro ter beschikking

Mol -

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol start met onderzoek naar kleine modulaire reactoren voor de productie van elektriciteit. De federale regering kent daarvoor een onderzoeksbudget van 100 miljoen euro toe.

Het nieuws werd dinsdag officieel bekendgemaakt tijdens de viering van 70 jaar SCK-CEN in aanwezigheid van premier Alexander De Croo (Open Vld) en ministers Tine Van der Straeten (Groen) en Pierre-Yves Dermagne (PS).

“Het SCK werd in 1952 opgericht om kernenergie in België te stimuleren en het Belgische atoomtijdperk te lanceren”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van SCK-CEN. “Intussen zijn we actief in een brede waaier aan nucleaire domeinen, zoals de ontwikkeling van radio-isotopen voor de geneeskunde en de veiligheid en technische levensduur van reactoronderdelen. De Belgische regering wil nu ook investeren in onderzoek naar innovatieve kleine, modulaire reactoren. Ze doet een beroep op onze kennis en ervaring om het onderzoek en de ontwikkeling van deze zogenaamde ‘small modular reactors’ of SMR’s in handen te nemen.”

De federale regering maakt voor het onderzoek naar deze nucleaire reactoren van de vierde generatie een budget van 100 miljoen euro vrij. Gedurende vier jaar gaat het om een jaarlijks onderzoeksbudget van 25 miljoen euro. “Dat budget moet toelaten te onderzoeken of duurzame kernenergie technisch haalbaar is”, zegt minister van Energie Tine Van der Straeten. “De onderzoekers van SCK gaan nu op zoek naar grote doorbraken op het vlak van technologie, passieve veiligheid, non-proliferatie (de beperking van kernwapens), het verminderen van langlevend afval en economische haalbaarheid.”

Geen water als koelmiddel

In tegenstelling tot de huidige kerncentrales gebruiken de kleine modulaire reactoren geen water als koelmiddel, maar natrium, lood of een gas. Het voordeel daarvan is dat de nucleaire brandstof efficiënter wordt opgebrand en er ook minder kernafval overblijft.

Momenteel is het SCK bezig met de ontwikkeling van de onderzoeksreactor Myrrha, die als koelmiddel lood zal gebruiken. Het ontwikkelingstraject van Myrrha komt volgens het SCK goed van pas in de ontwikkeling van de kerncentrales van de vierde generatie.

“Myrrha is zelf geen SMR, maar deelt wel een aantal principes zoals de compactheid, het koelmiddel en het gebruik van snelle neutronen”, zegt Eric Van Walle. “Bij Myrrha worden de snelle neutronen gebruikt om hoogradioactief afval om te zetten naar afval dat niet meer toxisch is, minder warmte afgeeft en grotendeels korter in levensduur is. De innovatieve SMR’s dienen daarentegen voor de productie van elektriciteit.”

Met het onderzoek naar de modulaire reactoren start het SCK ook de zoektocht naar geschikte industriële partners om de reactoren te realiseren. (Tommy Maes )

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio