Enkele van de studenten die hun ideeën voor een betere bereikbaarheid voorstelden.  

Enkele van de studenten die hun ideeën voor een betere bereikbaarheid voorstelden.  © Stijn Van de Sande

Van cargofietsen tot laad- en loszones: studenten bedenken oplossingen voor bereikbaarheid van handelaars na herinrichting vesten

Mechelen -

De studenten Supply Chain Management en Business Management van de Thomas More hogeschool stelden dinsdag hun ideeën voor een vlot bereikbaar Mechelen voor. De voorbije maanden werkten ze projecten uit om de bereikbaarheid van de handelaars in het stadscentrum te verbeteren na de invoering van het eenrichtingsverkeer op de vesten.

Stijn Van de Sande

In februari sloegen de studenten van de Thomas More-hogeschool, de handelaars en de stad Mechelen de handen in elkaar. Voor hun opleiding Supply Chain Management en Business Management werkten de studenten verschillende ideeën uit rond de herinrichting van de Mechelse vesten. Die worden stelselmatig enkelrichting en dat zal ongetwijfeld een impact hebben op de bereikbaarheid van de handelaars en de rest van de binnenstad.

Na maanden van brainstormen, berekenen en verder uitwerken stelden de achttien verschillende groepen hun projecten dinsdag voor aan medestudenten, docenten en mensen van de stad. Het groepje van Tommy, Ihsan en Daan werkte een deelfietssysteem uit. “Met ons project zouden mensen een cargofiets kunnen huren”, zeggen ze. “Maar we bieden ook modulaire cargobakken aan die op de gebruikers hun eigen fiets geïnstalleerd kunnen worden. Zo kun je veel vaker de fiets nemen in plaats van de auto. Ook wanneer je grotere boodschappen moet doen.”

Ondernemerschap

De groep van William en Nina koos dan weer voor een reservatiesysteem voor laden en lossen. “In de stad zouden we verschillende laad- en loszones creëren”, vertellen ze. “Om die ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken, willen we de zones buiten de levermomenten ter beschikking stellen van de bezoekers en bewoners van de stad. We sluiten ze daarom niet af met paaltjes, maar met een systeem met zitbanken. Zo zijn ze altijd nuttig, ook als er geen vrachtwagens moeten zijn.”

Of de voorstellen van de studenten effectief worden uitgewerkt, hangt af van de stad. “Maar het is mooi om te zien hoe het ondernemerschap van de studenten wordt gestimuleerd”, zeggen docenten Filip Burgelman en Ward Bosmans. “In plaats van te zeuren over de nieuwe vesten werken ze effectieve oplossingen uit. En wie weet worden de ideeën wel gerealiseerd of ontstaan er uit dit project nieuwe start-ups.”

LEES OOK: Nieuwe berekening betwist dat je extra kilometers moet rijden door nieuwe Mechelse vesten

LEES OOK: Mechelse oppositie verrast over nieuwe cijfers voor vesten

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio