© RTV

Niet stad Turnhout, wel architectenbureau verantwoordelijk voor problemen met zwembad: stadsbestuur kan ruim 2,2 miljoen euro vorderen

Turnhout -

Het hof van beroep heeft het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Turnhout gelijk gegeven in de procedure over de problemen met het zwembad in het stadspark. De architect is over de hele lijn aansprakelijk, de stad vordert een bedrag van meer dan 2,2 miljoen euro.

Wouter Adriaensen

In 2005 heropende het zwembad in het Turnhoutse stadspark, dat in 2007 werd overgenomen door AGB Turnhout. Veel plezier beleefde de gemeenteraad daar echter niet aan. Tussen oktober 2005 en april 2011 was het zwembad vaker gesloten dan open. Water uit de zwembadkuip sijpelde binnen in onderliggende ruimtes. De technische installaties daar raakten keer op keer beschadigd of vielen uit.

Dading uit 2008

Begin 2010 diende AGB Turnhout dan ook klacht in tegen aannemer DCA uit Beerse, architectenbureau Artabel uit Leuven, Belfius Bank die destijds bouwheer was en verzekeraar Ethias. Het hoopte zo de extra kosten terug te vorderen. De rechtbank stelde daarop een ingenieur aan als gerechtsdeskundige. Die legde zijn laatste verslag neer in 2017. Begin 2021 wees de rechtbank van eerste aanleg alle vorderingen van het AGB af.

Die uitspraak was waterdicht voor de aannemer, de bank en de verzekeraar, maar minder voor het architectenbureau. “De rechtbank verwees naar een dading (schriftelijke overeenkomst tussen twee partijen om een geschil te beëindigen, red.) uit 2008”, legt schepen voor Financiën Francis Stijnen (CD&V) uit. “Die ging echter maar over een deel van de problemen. Ik heb dan ook aangedrongen om in beroep te gaan.”

“Volkomen oneens”

Met succes. Het hof van beroep volgde wel de adviezen van deskundigen die de stedelijke claims gerechtvaardigd vonden. De rechter stelt de architect over de hele lijn aansprakelijk voor de gemaakte fouten. De stad kan een bedrag vorderen van ruim 2.270.000 euro.

“We zullen nog moeten bekijken hoeveel de verzekering dekt en hoeveel we daarvan gaan zien”, reageert schepen Stijnen. “Voor ons is het belangrijker dat de verantwoordelijkheid voor de problemen niet bij de stad lag. Wij waren slachtoffer van de situatie.”

Voor Artabel was de uitspraak uiteraard even slikken. “We begrijpen wat in het arrest staat, maar zijn het volkomen oneens met de redenering die de rechtbank maakt”, zegt bestuurder Jan De Wit. “Dit kwam totaal onverwacht. We bekijken nog wat we gaan doen.”

Zwemmers hoeven zich gelukkig al langer geen zorgen meer te maken. In 2015 droeg het AGB Turnhout het zwembad over aan Optisport. Dat verbouwde het zwembad en heropende begin 2017, voorlopig zonder noemenswaardige architecturale problemen.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio