Victor Pinchuk opent het Russisch Huis voor Oorlogsmisdaden voor de videowall van Vidi Square uit Pulle. 

Victor Pinchuk opent het Russisch Huis voor Oorlogsmisdaden voor de videowall van Vidi Square uit Pulle. ©  AFP

Waarom Russische oligarchen niet welkom zijn op economische top in Zwitserse Davos, bedrijf uit Pulle bouwt mee aan Russian Warcrimes House

Pulle -

Het Wereld Economisch Forum (WEF), de jaarlijkse conferentie voor bedrijfsleiders en toppolitici, is maandag gestart in het Zwitserse Davos. De Russen zijn niet welkom op de 51ste editie. Het bedrijf Vidi Square AV Solutions & Video Rental uit Pulle hielp mee om de vroegere Russische uitvalsbasis om te dopen tot het Russian Warcrimes House. In amper twee weken tijd is het een provocerende aanklacht tegen de oorlog in Oekraïne geworden. Vroeger maakten de Russische oligarchen graag grote sier, nu zijn ze er paria’s. Het Russian Warcrimes House haalde zelfs The New York Times.

Kristin Matthyssen
De Russian Warcrimes House in Davos kwam met Kempense technologie tot stand. 

De Russian Warcrimes House in Davos kwam met Kempense technologie tot stand. ©  EPA-EFE

Het Wereld Economisch Forum (WEF) is aan zijn zoveelste editie begonnen in het pittoreske Zwitserse skioord Davos. “In samenwerking met onze Oekraïense klant, Victor Pinchuk Foundation, kaapten we de vroegere Russische uitvalsbasis waar de Russen dit jaar niet meer welkom zijn”, vertelt Bruno Van Orshoven van Vidi Square. “Door een fantastisch creatief team werd de ruimte omgetoverd tot het Russian Warcrimes House. Via onder meer onze led wall worden harde beelden in een flitsende montage getoond om de gruwel van de Russen dichterbij te brengen.”

Dankzij de technologie uit Pulle, konden de rijken der aarde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky horen zeggen: “Ik zou willen dat ieder van jullie ’s ochtends wakker wordt met dit in gedachten: ‘Wat heb ik vandaag voor Oekraïne gedaan?’”

Zelensky spreekt de rijken der aarde toe. 

Zelensky spreekt de rijken der aarde toe. ©  EPA-EFE

De Victor Pinchuk Foundation is ook een van de sponsors van het Ukraine House, dat aan de overkant van de promenade van het voormalige Russia House ligt.

De directeur van het museum voor hedendaagse kunst van Pinchuk in Kyiv, Björn Geldhof, werkte samen met een journalistieke vereniging in Oekraïne om 4.683 afbeeldingen te verzamelen van burgers die in de oorlog zijn omgekomen. Sommige worden op zichzelf weergegeven, andere maken deel uit van een videomontage.

De beelden in Davos grijpen naar de keel. 

De beelden in Davos grijpen naar de keel. ©  AFP

Vidi Square zorgde voor de technische invulling, zowel qua decor als qua video en streaming, en faciliteerde mee dat president Zelensky en de gebroeders Klitschko via een digitale zoommeeting hun videoboodschappen tot bij de rijken der aarde konden brengen.

“Wat twee weken geleden begon als een idee staat vandaag in Davos te blinken”, reageert Bruno Van Orshoven van Vidi Square, die in het verleden al vaker samenwerkte met Björn Geldhof, de Antwerpse directeur van het Pinchuk Art Centre in Kyiv dat er noodgedwongen de deuren sloot.

De belangstelling bij de opening was groot. 

De belangstelling bij de opening was groot. ©  AFP

Zelfs The New York Times wijdde een artikel aan het Russian Warcrimes House. “Jarenlang maakten de Russen van het alpineskigebied Davos hun met bont omzoomde speeltuin tijdens het Wereld Economisch Forum. Ze huurden uitbundige chalets, gaven bacchanale feesten en verwelkomden vipgasten in het Russia House, waar ze gekoelde wodka serveerden en over zaken praatten”, schrijft de krant.

“Nu is Rusland een paria op deze bijeenkomst in Zwitserland, diplomaten zijn niet uitgenodigd, oligarchen staan op de zwarte lijst en het Russia House is door een rijke Oekraïense zakenman omgebouwd tot het Russian Warcrimes House. In plaats van de wodka is er een schrijnende fototentoonstelling van wreedheden in oorlogstijd.”

De Russian Warcrimes House. 

De Russian Warcrimes House. ©  AFP

 

 ©  AFP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio