© atv

Gemeente trakteert inwoners op midzomerdrink: “Geen Schoten Schol in januari? Dan maar Hello!Schol in juli”

Schoten -

Op zaterdag 9 juli trakteert de gemeente alle inwoners op een gratis receptie. Die vindt niet plaats op de Markt, maar in en rond de feesttent in het park van Schoten in de rand van het eveneens verrezen folklorefestival Hello! Schoten. Dat festival heeft na het aantrekken van groepen uit India en Kenia zijn affiche voor de 62ste editie overigens helemaal compleet.

Jan Auman

Een nieuwjaarsreceptie in juli? Ja hoor, dat kan in Schoten. “In januari 2022 moesten we door corona de traditionele nieuwjaarsreceptie Schoten Schol alweer afblazen. Maar zoals ik toen al zei: uitstel betekent geen afstel”, legt burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) uit.

“De coronacijfers zijn momenteel gunstig en we kunnen weer naar hartenlust samenkomen. Daarom organiseren we een zomereditie van Schoten Schol. Hiervoor werken we samen met Hello!Schoten. Het gemeentebestuur is de organisatoren van Hello!Schoten erg dankbaar voor alle hulp en infrastructuur die we mogen gebruiken voor onze Hello! Schol.”

Of burgemeester Maarten De Veuster, wellicht lichter gekleed dan begin januari, een midzomerspeech zal geven, is niet bekend.

Of burgemeester Maarten De Veuster, wellicht lichter gekleed dan begin januari, een midzomerspeech zal geven, is niet bekend. © JAA

Concreet zijn alle Schotenaren die niet met vakantie zijn op zaterdag 9 juli om tussen 13u en 15u van harte welkom in de zomertent achter het kasteel van Schoten. Je geniet er gratis van een zomers optreden en leuke kinderanimatie en ook de traditionele fotostudio van Zoemin Fotografie zal aanwezig zijn. Heb je het warm gekregen in het zonnetje? Dit jaar zijn er geen glühwein, pannenkoeken of frietjes. De gemeente trakteert wel op een lekker ijsje of een verfrissend drankje.

De groep uit India

De groep uit India © JAA

India en Kenia

Meteen krijgt de Schotense zomer, die de voorbije jaren begrijpelijk maar wat voortkabbelde, een flinke injectie. De gemeente richt met haar late nieuwjaarsreceptie natuurlijk in de eerste plaats ook alle aandacht op de moeder aller zomerfestivals Hello! Schoten. De organisatie maakte een maand geleden al bekend dat ze er tussen 8 en 15 juli weer zal staan.

“We zijn blij te kunnen meedelen dat onze affiche volledig is”, aldus Erik Rombouts. “Uit het Indiase Mumbai komt de Kalanjay Dance Academy naar Schoten. Dat is een jonge maar kwalitatief hoogstaande groep bestaande uit 24 danseressen en drie muzikanten. Daarnaast hebben we de Tumba African Dancers uit Kenia te gast. Zij brengen een mix van de rijke Keniaanse cultuur, van onder meer de Masai. Hun choreografieën zijn vaak erg acrobatisch.”

“We hadden graag nog een Latijns-Amerikaanse groep kunnen strikken, maar dat blijkt dit jaar een moeilijk verhaal te zijn. De angst voor corona en de hoge prijzen voor vliegtickets spelen ons hierbij parten”, vervolgt Rombouts, die eerder al twee groepen uit de Verenigde Staten een een ensemble uit Turkije had vastgelegd. “Dat geeft ons wel de mogelijkheid om onze eigen Schotense en Vlaamse groepen extra kansen te geven. We hebben daarom zowel Folklore Ensemble Gelmel als Jan Pirrewit gevraagd om dit jaar elk tweemaal op te treden op Hello!Schoten.”

Ook deze twee komen naar Schoten: Samson & Marie treden op tijdens Park Happening eind augustus

Ook deze twee komen naar Schoten: Samson & Marie treden op tijdens Park Happening eind augustus © Dirk Vertommen

Samson & Marie

De gemeente van haar kant heeft voor deze zomer nog meer moois in petto. Cultuurliefhebbers halen hun hart op tijdens de Klassieke Week van zaterdag 20 tot en met woensdag 24 augustus. Onder meer Catalpa Ensemble, Kris Wittevrongel en Kurt Van Eeghem komen naar Schoten.

Ook het grootste gratis evenement voor gezinnen is terug. Park Happening Schoten vindt plaats op zaterdag 29 augustus. Niemand minder dan Samson en Marie sluiten het dagprogramma af. ’s Avonds wordt het feest in gang getrapt door coverband The Amazing Flowers en Cleymans & Van Geel. (jaa)

Hello! Schoten van 8 tot en met 15 juli in Park Van Schoten. www.helloschoten.be

Een Masai-danseres uit Kenia, dit jaar te gast op Hello! Schoten

Een Masai-danseres uit Kenia, dit jaar te gast op Hello! Schoten © JAA

Aangeboden door onze partners