Kim Valgaeren (links) en Stijn Aerts (rechts) van brouwerij Hoppug tonen hun koffiestout Zjatteke Kaffe die ze creëerden met hulp van de koffiekenners Wim Janssens (midden) en Jef Seykens (afwezig) van koffiebranderij Mokapi. 

Kim Valgaeren (links) en Stijn Aerts (rechts) van brouwerij Hoppug tonen hun koffiestout Zjatteke Kaffe die ze creëerden met hulp van de koffiekenners Wim Janssens (midden) en Jef Seykens (afwezig) van koffiebranderij Mokapi. © Hans Otten

Brouwerij Hoppug brouwt stout met koffie van Mokapi

Meerhout, Laakdal -

“Dat smaakt nu echt naar een zjatteke kaffe.” Het proefmoment na het brouwen van een stoutbier met de Barahona-koffie van koffiebranderij Mokapi uit Laakdal leverde brouwerij Hoppug uit Meerhout direct een geschikte naam op.

Hans Otten

Stijn Aerts en Kim Valgaeren van de Meerhoutse craft beer brouwerij Hoppug hebben al eerder stoutbieren uit hun ketels tevoorschijn getoverd, maar een koffiestout zat daar nog niet tussen. “Nochtans zijn wij niet alleen fan van koffiestoutbieren, maar ook liefhebbers van de betere koffie. En bovendien op die manier al langer klant bij Mokapi. Zo kwamen we in december vorig jaar op het idee om aan Wim Janssens en Jef Seykens van Mokapi te vragen of zij daaraan wilden meewerken. We proberen wel vaker samenwerkingen met lokale ondernemers op te zetten, zoals met Fruit Helsen uit Geel voor onze ciders.”

Het duo achter de Laakdalse koffiebranderij reageerde positief, maar wachtte toch met gezond scepticisme het eindresultaat af. “We krijgen wel vaker stoutbieren met koffie aangeboden”, zegt Wim Janssens. “Maar in de meeste gevallen proef je daarin niet de lekkere smaak van de koffie, maar vooral de wrangheid of bitterheid ervan. We hebben voor dit bier een lading van onze Barahonabonen gebrand, omdat dit een koffie is waarbij de bitterheid en fruitigheid mooi in balans zijn. Het is een 100% arabicakoffie waarvan de planten in het Barahonagebergte in de Dominicaanse Republiek groeien. De plantjes zelf zijn gekocht uit de Blue Mountains in Jamaica, een bekende streek om zijn exclusieve en peperdure koffie.”

In het Zjatteke Kaffe proef je wel de lekkere koffietoetsen uit de bonen, maar niet de wrange bitterheid ervan.

In het Zjatteke Kaffe proef je wel de lekkere koffietoetsen uit de bonen, maar niet de wrange bitterheid ervan. © Hans Otten

Romige stout

De bierbrouwers geven toe dat het een flinke uitdaging was om de lekkere smaak van koffie in het bier te krijgen, zonder de wrange bitterheid ervan. “We zijn uiteindelijk tot een proces gekomen waarbij we de koffie pas aan het einde van het kookproces toevoegen. Uit de cascara (de schil van de koffiebes, red.) en vermalen koffiebonen extraheerden we alcohol, die we tijdens het bottelen toevoegden. Daarnaast gebruikten we ook geroosterde moutsoorten die op zich al een zekere koffiesmaak geven.”

Het eindresultaat is een romige, licht zoete stout met een duidelijke espressosmaak, maar wel eentje met 10% alocholgehalte. Wim Janssens knikt instemmend. “Waar in die andere koffiestouten de koffiesmaak meestal ontbreekt, proef je die toetsen hier wel duidelijk”, zegt hij. “Zeker in de afdronk, die ook wat zoet na smaakt. Ik denk dat deze stout ook bij vrouwen zeker in de smaak valt, vooral ook omdat hij lekker weg drinkt. Je proeft die alcohol niet.”

Vanwege de smaakgelijkenissen met een espresso doopten Aerts en Valgaeren hun bier puur Kempens tot Zjatteke Kaffe. “Bij nader inzien kan dat wel een probleem geven wanneer een madammeke om 9u ’s morgens een zjatteke kaffe bestelt en een stout voor haar neus krijgt”, lacht Kim Valgaeren. “We hebben er voorlopig maar 120 liter van gebrouwen. Die verkopen we in de winkel van Mokapi en via onze eigen webshop. Maar we zijn zelf zo tevreden over het resultaat dat we er dit jaar bijna zeker nog een nieuwe hoeveelheid van brouwen.”

www.mokapi.be, www.hoppug.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio