Jo Christiaens als trainer van KFC Turnhout. “Ik herken mezelf in het profiel dat de club Heist heeft”, zegt Christiaens. © smb

Trainer Jo Christiaens van KFC Turnhout naar KSK Heist: “Een kans als deze mocht ik niet zomaar laten schieten”

Jo Christiaens verlaat KFC Turnhout, dat hij als trainer van derde naar tweede afdeling VV loodste, en wordt de nieuwe coach van eerstenationaler Heist. De 34-jarige Christiaens is bezeten van het trainersvak.

Geert Fierens

Je bent amper 34 jaar, maar wel al twee jaar trainer. Vanwaar die vroege keuze voor het trainersvak?

Jo Christiaens: “Dat trainer zijn zat altijd al in mij. Ik wilde het al doen van mijn twintigste, maar toen was ik nog te jong. (lacht) Ik stopte op mijn 32ste met voetballen bij Thes Sport. Niet omdat ik met blessures sukkelde, maar gewoon omdat het trainer zijn me niet losliet. Toen ik de kans kreeg bij Turnhout, ben ik er helemaal voor gegaan. Ik kreeg toen ook nog aanbiedingen van clubs om er als speler te tekenen, maar vroeg me af of blijven voetballen mij voldoening zou schenken en of ik me door te blijven spelen wel verder kon ontwikkelen als coach? Ik dacht van niet en heb er geen spijt van dat ik al van mijn 32ste trainer ben. Ik heb de juiste beslissing genomen.”

Na twee jaar Turnhout verlaat je die club op een mooie manier, want met een promotie?

“We hebben daar met heel de sportieve staf en de spelers hard voor gewerkt. Ik had een goede band met mijn groep, maar heb ook telkens op een correcte en eerlijke manier gezegd waar het op stond. Weet je dat we tijdens de voorbereiding op het net afgelopen seizoen door kenners werden getipt als een kandidaat-daler? Toen was mijn ploeg nog in opbouw. De stukjes van de puzzel pasten nog niet in elkaar. Maar het begon te lopen en op een gegeven moment pakten we 21 op 24 en waren we vertrokken. Na die mooie reeks zijn we constant in de top vijf blijven staan. In de eindronde hebben we maar één match moeten spelen, tegen Torhout. We wonnen en stegen naar tweede afdeling.”

Is het door die promotie niet extra moeilijk om Turnhout achter te laten?

“Een groep verlaten die succes heeft, is nooit gemakkelijk. De jongens rekenen op jou en dan ga je weg. Dat is niet zo simpel, maar een kans als deze mocht ik niet zomaar laten schieten. Als een club als Heist interesse toont, heb je daar oren naar, dat lijkt me logisch.”

Heist kon je dus charmeren?

“Heist charmeert me al langer. (lacht) Ik speelde er tegen met Geel en Thes en die ploeg liet altijd een goeie indruk na. Het is een sympathieke club waar de mensen op een authentieke manier met elkaar omgaan, gewoon zoals ze zijn, zonder franjes. Dat straalt ook af van het voetbal dat wordt gebracht. Het is een traditieclub voor de hoogste afdeling van het amateurvoetbal. Heist is een vaste waarde op dit niveau en ik herken mezelf sterk in dat profiel. Want de keuze voor een club wordt toch vaak beïnvloed door de sfeer en de manier van omgaan met elkaar. Voor mij is dat niet onbelangrijk.”

Wanneer zal het seizoen voor jou geslaagd zijn?

“Je vastpinnen op een plaats kan natuurlijk niet, daarvoor is het nog veel te vroeg. Een deel van de spelerskern ken ik, maar een ander deel moet ik nog leren kennen. Wat ik graag wil zien gebeuren, is dat wat zich ook in Turnhout heeft voorgedaan, en dat is dat we op het einde van de competitie beter spelen dan in het begin. Als er dus sprake is van progressie, zullen we het al goed hebben gedaan. Voor mij is de linkerkolom halen het minimum. Het wordt dit keer echt afwachten, in een reeks die door de intrede van de belofteploegen heel onvoorspelbaar is. In wat voor competitie spelen we? Hoe sterk zijn de ploegen? Het beantwoorden van die vragen zal toch een tijdje duren.”

MEER OVER KSK Heist

MEER OVER VOETBAL