Iman (R) werd gewaarschuwd door haar vriendin Samar (L). 

Iman (R) werd gewaarschuwd door haar vriendin Samar (L). © Patrick De Roo

Treinreizigers van lijn Antwerpen - Herentals ontgoocheld over geschrapte piekuurtreinen: “Altijd dezelfde regio die in klappen deelt”

Antwerpen -

De NMBS kondigde afgelopen week aan dat ze vanaf maandag tien piekuurtreinen schrapt vanwege een personeelstekort. Antwerpen-Herentals is een van de lijnen waar zowel ’s ochtends als ’s avonds de trein voor onbepaalde tijd verdwijnt. Heel wat reizigers waren op de hoogte, maar zijn niet opgezet met de oorzaak van het probleem en de manier waarop NMBS daarmee omgaat.

Passagiers die doordeweeks normaal gezien de piekuurtreinen tussen Antwerpen en Herentals nemen, waren niet gediend met de afschaffing. Vooral de manier waarop de NMBS het nieuws wereldkundig maakte, stoot reizigers tegen de borst. “Ik heb geluk dat mijn man bij de NMBS werkt, anders stond ik nu gegarandeerd op een leeg perron”, zegt Peggy Mariën (51) uit Herenthout.

Peggy Mariën is blij dat haar man bij de NMBS werkt.

Peggy Mariën is blij dat haar man bij de NMBS werkt. © Nattida - Jayne Kanyachalao

De 19-jarige Iman Symens neemt dagelijks de trein in Nijlen en werd maandagochtend gewaarschuwd door haar vriendin en klasgenote Samar (18). “De communicatie trekt op niets. Ik had geluk dat Samar me inlichtte, anders was ik veel later op school aangekomen. Haar 16-jarige dorpsgenoot Kaat Van Tendeloo raakte eveneens tijdig in de klas dankzij een tip van haar mama. “Ik had het niet geweten zonder haar.”

Kaat Van Tendeloo raakt op tijd op school dankzij een tip van haar mama.

Kaat Van Tendeloo raakt op tijd op school dankzij een tip van haar mama. © Nattida - Jayne Kanyachalao

Ook Jos Dewin uit Herentals neemt de communicatie van de vervoersmaatschappij onder vuur. “Ik heb de afschaffing vernomen via het nieuws. Ik ben dan gaan kijken in de app en zag dat er effectief problemen waren. Oké, ik heb het gevonden, maar had daarvoor wel eerst het nieuws nodig. Van gebrekkige communicatie gesproken.”

Twijfels bij de oorzaak

Niet alleen de communicatie moest het ontgelden. Het personeelstekort werd afgeschilderd als een zwak excuus. “Ik vind dat eigenlijk geen valabele reden om een trein te schrappen”, vertelt Mariën. Dewin vermoedt zelfs dat de NMBS niet geheel de waarheid spreekt. “Ze hoeven er geen doekjes meer om te winden. Het afwezige personeel maakt handig gebruik van de korte week om er even tussenuit te gaan. Dat begrijp ik wel, maar dat leidt er nu wel toe dat de reizigers opnieuw het slachtoffer zijn.”

Jos Dewin is hard voor de NMBS.

Jos Dewin is hard voor de NMBS. © Patrick De Roo

En dat is niet de eerste keer, zo geeft hij aan. “Het lijkt wel alsof de Kempen een of andere achtergestelde regio is. Elke keer delen we in de klappen. Annemie Van der Linde (60) uit Herenthout is het daarmee eens. “Je krijgt de indruk dat we iedere keer prijs hebben in onze regio.”

Voor Annemie Van der Linde lijkt het alsof de Kempen telkens in de klappen delen.

Voor Annemie Van der Linde lijkt het alsof de Kempen telkens in de klappen delen. © Nattida - Jayne Kanyachalao

Volgens Peggy Mariën vloeit dat gevoel voort uit het feit dat er weinig treinen rijden vanuit Herentals naar Antwerpen. “We hebben er vaak maar eentje per uur. Als de extra piekuurtrein dan wordt geschrapt, moeten passagiers vaak een uur wachten. Met de auto komen is een optie, maar als je dichtbij het station werkt, is de trein toch eenvoudiger.”

Karine Goossens pleit voor een betere service.

Karine Goossens pleit voor een betere service. © Patrick De Roo

Karine Goossens (60) uit Nijlen sluit zich aan bij Mariën. “Als je vanuit de Kempen naar Antwerpen rijdt via de E313 ben je vaak nog veel langer onderweg. Dat neemt niet weg dat ik een betere dienstverlening verwacht. Een abonnement kost me zo’n 900 euro per jaar, voor die prijs mag het echt wel wat meer zijn. Hopelijk werft de NMBS snel aan en kunnen we met z’n allen weer gebruikmaken van de piekuurtreinen.” (lava)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio