De minister kon het goed vinden met de mascotte van de ‘Week van de Bij’. 

De minister kon het goed vinden met de mascotte van de ‘Week van de Bij’. © Erika Van Haperen

Zuhal Demir stelde vast dat kinderen via workshops meer leren over de bij. 

Zuhal Demir stelde vast dat kinderen via workshops meer leren over de bij. © JAA

1 / 2
thumbnail: De minister kon het goed vinden met de mascotte van de ‘Week van de Bij’. 
thumbnail: Zuhal Demir stelde vast dat kinderen via workshops meer leren over de bij. 

Bijen liggen Zuhal Demir beter dan koeien: “Bestuiversplan is zo belangrijk”

Wijnegem -

De discussie rond het stikstofplan was even ver weg bij het bezoek van Zuhal Demir (N-VA) aan Wijnegem shoppingcenter. Ze kwam uitgerekend in deze toch artificiële omgeving aankondigen dat op 29 mei de ‘Week van de Bij’ van start gaat. De bij ligt de minister na aan het hart. “Fantastisch dat ook dit grote winkelcentrum helpt om de bij meer geliefd te maken”, is ze manager Katrien Geysen dankbaar.

Jan Auman

Echte bijen zijn in een groot winkelcentrum natuurlijk niet te vinden. “Maar het is erg belangrijk dat de vijfentwintigduizend mensen die hier dagelijks over de vloer komen meer opsteken over die nuttige bijen”, aldus de minister van Omgeving. “Hopelijk krijgen ze zelfs zin om hun eigen tuin meer op maat van de bijen in te richten. Ik heb thuis zelf drie bijenkasten hangen en op beleidsvlak probeer ik onder meer via een ‘bestuiversplan’ Vlaanderen bijvriendelijker te maken.”

Groot Bijenfeest

De Vlaamse Week van de Bij gaat zondag van start in Kessel met een groot Bijenfeest in het Netepaleis. “Tijdens een gezinsdag zorgen we voor infostands, animatie, wedstrijden, de verkoop van bijvriendelijke planten en uiteraard zullen er ook imkers aanwezig zijn met levende bijen”, aldus Demir. “Heel belangrijk en hard nodig allemaal. De laatste jaren is elf procent van de van oudsher 380 in onze regio voorkomende bijensoorten uitgestorven. Dertig procent wordt bedreigd. Ik probeer het tij te keren, maar alleen lukt dat de overheid nooit.”

De expo over bijen hoe we het deze nuttige diertjes beter naar hun zin kunnen maken, loopt nog heel de maand mei in Wijnegem.

De expo over bijen hoe we het deze nuttige diertjes beter naar hun zin kunnen maken, loopt nog heel de maand mei in Wijnegem. © JAA

Wijnegem zorgde de voorbije weken al voor de opwarming van de Week van de Bij. “Onze grote bijenexpo is een succes”, evalueert woordvoerder Zsofi Horvath. “De toelichting van imkers, die elke woensdag en zaterdag op post zijn, slaat aan. Wij doen letterlijk onze duit in het zakje door vijftienduizend zakjes met bloemzaadjes weg te schenken aan onze klanten die een kassaticket van één van onze winkels kunnen tonen. Er vlogen al tienduizend pakketjes over onze onthaalbalie met daarin telkens vergeet-mij-nietjes, cosmea en zonnebloemen. Op de verpakking hebben we zaaitips aangebracht.”

Tijdens haar bezoek aan Wijnegem Shopping Center stelde minister Demir ook vast dat ook de kinderen gevoelig worden gemaakt voor de benarde situatie waarin onze bijen terecht zijn gekomen. Dat gebeurt onder meer via workshops. Maandag maakten ze bloemen van crêpepapier.

Maurice uit Schilde schonk zijn zelfgemaakte ruiker bloemen aan de minister, die ontroerd reageerde.

Maurice uit Schilde schonk zijn zelfgemaakte ruiker bloemen aan de minister, die ontroerd reageerde. © JAA

De sfeer zat goed tijdens het bezoek aan het Wijnegem shoppingcenter, dat zich mee inzet voor de bij..

De sfeer zat goed tijdens het bezoek aan het Wijnegem shoppingcenter, dat zich mee inzet voor de bij.. © Erika Van Haperen

Maurice

De negenjarige Maurice Van Hyfte uit Schilde vertederde Zuhal Demir door zijn zelfgemaakt ruikertje aan haar weg te schenken. “Hoe lief! Die ga ik straks aan m’n dochtertje geven”, bedankte ze de jongen.

Patrick Meutermans, vertegenwoordiger van de eigenaars van het shopping center, overweegt om ook bijenkasten te plaatsen. Maar een bijvriendelijk accent alleen zal niet volstaan om de minister een vergunning te laten uitreiken.

Minister Demir kreeg in Wijnegem onder meer toelichting van ervaren imker Rob Peulen.

Minister Demir kreeg in Wijnegem onder meer toelichting van ervaren imker Rob Peulen. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio