©  rr, AP

Russische VN-diplomaat neemt ontslag uit schaamte over invasie: “Misdaad tegen Oekraïense én Russische volk”

Een Russische diplomaat bij de VN-missie in Genève heeft ontslag genomen uit zijn functie met harde woorden tegen het Kremlin. In zijn afscheidsbrief zegt hij, volgens verschillende bronnen, dat hij zich “nog nooit” zo voor zijn land heeft geschaamd.

Boris Bondarev, adviseur bij de Russische permanente vertegenwoordiging van de Verenigde Naties (VN), stuurde zijn besluit via e-mail naar zijn collega’s. Dat werd onthuld door de ngo UN Watch en bevestigd door verschillende diplomatieke bronnen.

“In de twintig jaar van mijn diplomatieke carrière heb ik verschillende wendingen gezien in ons buitenlands beleid, maar nooit heb ik me zo geschaamd voor mijn land als op 24 februari van dit jaar”, schreef Bondarev. “De agressieve oorlog die Poetin heeft ontketend tegen Oekraïne, en inderdaad tegen de westerse wereld, is niet alleen een misdaad tegen het Oekraïense volk, maar ook, misschien wel de ergste misdaad tegen het Russische volk. Met een vette letter Z versperren ze al onze hoop en vooruitzichten op een vrije en welvarende samenleving in ons land.”

Stalin

In zijn afscheidsbrief maakt hij de vergelijking met Stalin door te schrijven dat de desinformatie en propaganda binnen het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken doen denken aan het Sovjettijdperk. Het ministerie gaat niet langer over diplomatie, zegt hij, “het gaat over oorlogszucht, leugens en haat”.

Aan het einde van zijn brief roept Bondarev het westen op om het voortouw te nemen en een programma op te zetten om meer Russische diplomaten aan te moedigen over te lopen. Het westen moet deze diplomaten en hun gezinnen bescherming, financiële zekerheid en een plaats om zich te vestigen aanbieden, aldus Bondarev.  

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio