Schepen van Patrimonium Carl Verelst voor het kloostergebouw. 

Schepen van Patrimonium Carl Verelst voor het kloostergebouw. ©  Dirk Vertommen

Kinderen kunnen binnenkort voor en na school terecht in kloostergebouw

Heist-Goor -

De gemeente heeft een huur- en renovatieovereenkomst opgesteld voor het kloostergebouw in de Pastoor Mellaertsstraat in Heist-Goor. De laatste zusters zijn er al sinds 2019 weg, het gebouw zal binnenkort gebruikt worden als buitenschoolse kinderopvang.

Bert Provoost

De buitenschoolse kinderopvang van Heist-Goor is vandaag gehuisvest in leefschool De Pluishoek. “De huurovereenkomst eindigt in september 2023 en de school heeft aangegeven dat ze de lokalen gaan renoveren en zelf gaan gebruiken. Daarom hebben we gezocht naar een nieuwe locatie”, zegt schepen van Patrimonium Carl Verelst (CD&V).

Die werd gevonden in het centrum van de gemeente, naast de Vrije Basisschool ’t Goor. “Daar is het kloostergebouw enkele jaren geleden vrijgekomen. We hebben een overeenkomst gemaakt waarbij we het kloostergebouw zullen renoveren en herinrichten tot buitenschoolse kinderopvang. Deze oplossing zorgt dat we het gebouw in stand kunnen houden en dat het multifunctioneel gebruikt zal kunnen worden. Ook de school zal er indien nodig gebruik van kunnen maken buiten de uren van de opvang. Het is ook een absoluut voordeel dat je school en buitenschoolse kinderopvang naast mekaar kunt onderbrengen binnen dezelfde gebouwenschil”, aldus Verelst.

Archiefbeeld: zusters Oliva Wouters en Celine Hendrickx waren de laatste zusters die in het kloostergebouw naast de school woonden.

Archiefbeeld: zusters Oliva Wouters en Celine Hendrickx waren de laatste zusters die in het kloostergebouw naast de school woonden. © Joren De Weerdt

Zo’n twintig jaar geleden woonden er nog een zevental zusters in het ruime kloostergebouw, maar dat aantal daalde jaar na jaar. De laatste twee zusters verhuisden in 2019 naar Westmalle, waar nog meer zusters van de congregatie Zusters der Christelijke Scholen van Vorselaar wonen. Daarna werd er op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming.

LEES OOK. Laatste zusters vertrekken uit klooster: “We dragen de mensen in ons hart” (2019)

De renovatie zal zo’n 45.000 euro aan materiaal kosten, wat de gemeente op zich zal nemen. Het gaat er zelf ook heel wat manuren in investeren om de werken uit te voeren. “Er is een huurovereenkomst van twintig jaar afgesloten met de eigenaar vzw Onderwijsinrichtingen Zusters der Christelijke Scholen Keerbergen. Als tegemoetkoming voor de werken die we uitvoeren, is afgesproken dat we de eerste acht jaar geen huur moeten betalen. Daarna betalen we 6.000 euro per jaar. Ook de verhuurder zal bijkomend bepaalde renovatiewerken uitvoeren. Alles moet klaar zijn tegen het moment waarop de huurovereenkomst met De Pluishoek afloopt”, zegt Verelst.

Voortuin wordt aangepakt

Ook de weinig aantrekkelijke voortuin van het gebouw zal kortelings ook heraangelegd worden met 28.000 euro subsidies van de provincie. “Uit het participatieproject Veerkrachtige Dorpen is gebleken dat de voortuin meer kan betekenen voor Heist-Goor dan hij nu doet. Daarom maken we er een mini-parkje van dat toegankelijk is voor iedereen”, aldus Verelst.

Raadslid Jan Baestaens (ETA+) wees tijdens de jongste gemeenteraad ook nog op de overkant van de straat, waar de gemeente beschikt over een oude af te breken school en te ontwikkelen grond. “Waar zit de logica dat we grote kosten gaan doen en huren terwijl we zelf eigendom hebben aan de overkant van de straat? Dat ligt daar maar te liggen. Daar zou iets mee moeten gebeuren.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio