© YouTube - JB litoral

De omgekeerde wereld: Braziliaanse douane neemt cocaïne in beslag, drugs waren afkomstig uit … Antwerpen

Antwerpen -

In de Braziliaanse haven van Paranaguá zijn vrijdag twee partijen cocaïne onderschept. In totaal ging het om 161 kilogram cocaïne. Op zich niet zo opmerkelijk, ware het niet dat de drugs afkomstig waren uit … Antwerpen.

jtp, sare

De Receita Federal, de Braziliaanse douane, onderschept normaal gezien drugs die verscheept wordt naar Europa, maar afgelopen vrijdag waren de rollen dus omgedraaid. Tot tweemaal toe trof de douane cocaïne aan in een container die onderweg was vanuit Antwerpen naar Brazilië.

Bij het scannen van een lege koelcontainer merkte de douane iets vreemd op. Bij controle bleek tussen de bodem van de container en de koelmotor 146 kilogram cocaïne verstopt te zitten. De pakken coke waren gemarkeerd met het woord ‘Covid’, een manier voor de kartels om te weten wie verantwoordelijk is voor de drugstransporten.

Bij de tweede, kleinere drugsvangst kon de douane 15 kilogram cocaïne in beslag nemen. Die drugs zaten verstopt in de motor van een koelcontainer die zou gebruikt worden om bevroren kalkoenen te transporteren naar Mexico. Het duurde zo’n uur om de drugs uit de motor te halen.

Beide containers waren dus onderweg vanuit Antwerpen naar Brazilië, maar omdat België niet meteen bekend staat als een land waar cocaïne wordt geproduceerd, vermoedt de douane dat er meer aan de hand is. Vermoedelijk zijn uithalers in beide gevallen er niet in geslaagd de drugs uit de haven van Antwerpen te smokkelen, waarna de lege container terug naar het land van herkomst gestuurd werd.

15 kilogram cocaïne zat verstopt in een koelcontainer met bevroren kalkoenen.  

15 kilogram cocaïne zat verstopt in een koelcontainer met bevroren kalkoenen.  © Receita Federal

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio