© Theo Derkinderen

Tientallen dode vissen op slotgracht rond Schans Bosbeek

Sint-Katelijne-Waver -

Op de slotgracht rond de Schans Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver, vlakbij Voorland en de Katelijnestraat in Sint-Katelijne-Waver, zijn de voorbije dagen tientallen doden vissen komen bovendrijven. Maandag pompte de brandweer extra water in de slotgracht om meer zuurstof te creëren.

Theo Derkinderen

De eerste dode vissen kwamen het voorbije weekend al bovendrijven. De oorzaak daarvan moet volgens vissers mogelijk gezocht worden bij het warme weer van vorige week en het zware onweer van donderdag. Buurtbewoner Maurice De Groof maakte melding van het voorval en in de loop van maandag kwam de brandweer met een zware pomp ter plaatse. Water werd er onder zware kracht in de slotgracht gepompt. Op die manier probeerden de brandweerlui extra zuurstof in het water te krijgen om te vermijden dat er nog meer vissen in de problemen kwamen.

Sinds enkele dagen drijven er tientallen dode vissen op het wateroppervlak. 

Sinds enkele dagen drijven er tientallen dode vissen op het wateroppervlak. ©  Theo Derkinderen

De dode vissen die op het wateroppervlak dreven, waren vooral brasems. In de slotgracht zouden ook andere vissen zoals karpers en paling zitten.

Milieudienst

“We hebben onze milieudienst ter plaatse gestuurd om na te gaan of de weersomstandigheden van vorige week effectief voor een zuurstoftekort hebben gezorgd of dat er alsnog een andere oorzaak is”, reageert burgemeester Kristof Sels (N-VA).

Buurtbewoner Maurice De Groof wijst ook naar de aanwezigheid van lisdodde in de slotgracht en vindt dat die zou moeten verwijderd worden. “We zijn van dat probleem op de hoogte en hebben ook een budget voorzien om de lisdodde te verwijderen. Maar we kunnen dit niet zomaar op eigen houtje doen. Er zijn immers nog eigenaars in het spel. Daarom moeten we eerst met hen tot een overeenkomst komen vooraleer die werken kunnen worden uitgevoerd”, aldus nog Sels.

De komende dagen zullen de dode vissen van het wateroppervlak worden verwijderd en vernietigd worden. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio