Na Sfinks Mundial XL opnieuw een gewone ‘dubbele’ editie. 

Na Sfinks Mundial XL opnieuw een gewone ‘dubbele’ editie. © Filip Spoelders

Sfinks Mundial is terug met een tweedaagse: “Het aanbieden van een gratis festival wordt alleen maar belangrijker”

Boechout -

Sfinks Mundial op Hemelvaartsdag is een traditie die na corona meteen weer wordt opgepikt. De organisatie heeft zaterdag voor het eerst een tweede dag gepland van de kleine broer van Sfinks Mixed.

Filip Spoelders

Vorige zomer kon met Sfinks Mundial XL nog een aangepaste versie van Sfinks Mundial doorgaan maar donderdag zijn de families weer welkom om de bekende formule van het Boechoutse festival te beleven.

Muziek, eten en drinken van over de hele wereld aangevuld met veel kinderanimatie is de formule die sinds vele jaren werkt. Daar zet de organisatie nu verder op in. “We hebben een mooi mix van artiesten die naar Boechout zal komen. Het gaat van luistermuziek tot genres waarop de bezoekers heerlijk kunnen dansen”, licht persverantwoordelijke Kobe Leestmans toe.

 

 ©  Koen Bauters

Sfinks probeert zijn ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken. Om dit verder aan te pakken, worden enkele proefprojecten definitief toegepast. “Het eten en de drank worden in herbruikbare materialen geserveerd. Herbruikbare bekers worden op andere festivals ook gebruikt, maar herbruikbaar materiaal voor eten is zelden gezien op een festival. Voor Coca-Cola werken wij met postmix. De drankenleverancier moet met de vrachtwagen geen flesjes brengen. Het water mixen we op het terrein met een siroop. Na een test leek niemand een smaakverschil te ervaren. Dit zijn enkele van onze duurzame ingrepen.”

Gratis festival

Belangrijk om te weten is dat Sfinks gratis blijft. “We belanden momenteel precies van de ene in de andere crisis. Daarom blijven we heel toegankelijk door geen inkom te vragen. Zeker in deze periode waarin alles duurder wordt, is het belangrijk voor veel gezinnen om gratis van een festival te kunnen genieten.”

Na donderdag volgt zaterdag een tweede dag voor Sfinks Mundial. Dit is een uitbreiding na twee stillere coronajaren. Of dit ook in de toekomst zo blijft, zal na deze editie worden bekeken.

Sfinks Mundial begint zowel donderdag als zaterdag om 12u op het Molenveld in de Welvaartstraat. Donderdag zijn er optredens van onder andere Papa Mojito, Gaïsha en dj Lizaay. Zaterdag volgen onder meer Tutu Puoane, de Oekraïense Anna Hodorovskaya en dj Kisa.