De leerlingen van het Hivset namen deel aan workshops percussie met ecologische instrumenten. 

De leerlingen van het Hivset namen deel aan workshops percussie met ecologische instrumenten. © Wouter Adriaensen

MOS viert twintig jaar duurzame scholen met festival in Hivset

Turnhout -

MOS, de provinciale dienst die scholen helpt verduurzamen, bestaat twintig jaar. Dat werd gevierd op het Hivset, al bijna twintig jaar een MOS-school, met workshops en taart. “We willen zo veel mogelijk groen op onze school.”

Wouter Adriaensen

Een percussiesessie met ecologische instrumenten, een introductie tot het maken van zaadbollen en bijenhotellen, een ideeënmuur, een afvalsorteerrace, graffiti op de grond… MOS had de speelplaats van het Hivset, de domeinschool zorg en maatschappij met secundaire en postsecundaire opleidingen, omgetoverd tot een echt festival. Even bijkomen kon met een stukje taart en een kruidig drankje uit de moestuin.

“Onze slagzin is ‘duurzame scholen, straffe scholen’”, vertelt Veerle Moons van MOS. “We bieden ondersteuning aan het schoolteam, de leerlingen en het netwerk van de scholen om hen te leren duurzame keuzes te maken. Daarbij werken we vooral rond klimaat, groen en water. Hier in het Hivset bijvoorbeeld wordt ingezet op afvalpreventie en het drinken van kraantjeswater.”

Vogelhuisje

De Turnhoutse scholen zijn helemaal mee met de MOS-filosofie. Vorige week deden er nog drie hun deuren open om bezoekers te inspireren met hun duurzame speelplaatsen. Het Hivset is al sinds 2003 een MOS-school.

“We zijn gestart met het verminderen van papierverbruik, zorgden voor groene zones en een buitenklas en legden een ecotuin met bijenhotel en bloemenweide aan”, vertelt directeur Lies Van Hoeck. “Vier jaar lang hebben we aan een internationaal uitwisselingsproject rond duurzaamheid deelgenomen. Tijdens de coronaperiode was er wat minder MOS-activiteit. Deze viering is de ideale manier om het klimaat opnieuw ‘in the picture’ te zetten.”

Leerlingen Yannick en Lennert namen enthousiast deel aan de verschillende activiteiten. “We hebben al kriebelbeestjes gezocht en gaan nu mee muziek maken”, vertellen ze. “Dit voorjaar hebben we een vogelproject gehad. We bouwden een vogelhuisje en maakten vetbollen met olie en zaadjes om vogels naar onze campus te lokken. De bedoeling is om zo veel mogelijk groen op school te krijgen. Dat is beter voor iedereen.”

Op de speelplaats van het Hivset verscheen het MOS-logo in graffiti.

Op de speelplaats van het Hivset verscheen het MOS-logo in graffiti. © Wouter Adriaensen

Een afvalrace, in meer dan één betekenis van het woord.

Een afvalrace, in meer dan één betekenis van het woord. © Wouter Adriaensen

www.provincieantwerpen.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio