Verantwoordelijke Karen Casier (uiterst links) met een deel van het team van het Family Justice Center. 

Verantwoordelijke Karen Casier (uiterst links) met een deel van het team van het Family Justice Center. © Dirk Vertommen

Family Justice Center behandelt jaarlijks honderden dossiers van intrafamiliaal geweld: “Probleem werd groter tijdens coronacrisis”

Mechelen -

Het Family Justice Center in Mechelen bestaat exact vijf jaar. In samenwerking met de politie, het parket en hulporganisaties probeert het FJC intrafamiliaal geweld zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Jaarlijks behandelt het Center honderden dossiers. “En sinds de coronacrisis is dat aantal alleen maar verder toegenomen”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Het Family Justice Center is een van oorsprong Amerikaans concept dat vijf jaar geleden ingevoerd werd in de Mechelse regio. Het moet het fenomeen van geweld binnen gezinnen snel en efficiënt het hoofd bieden en streeft naar een duurzame oplossing voor het hele gezin. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de verschillende politiezones en het parket. Ook hulporganisaties zoals het CAW worden betrokken. De Vlaamse overheid en lokale besturen zorgen voor financiële ondersteuning.

“We zijn gestart met twee medewerkers, maar intussen telt ons team al twaalf mensen”, zegt operationeel verantwoordelijke Karen Casier van het Family Justice Center. “Die uitbreiding was absoluut nodig, want het aantal dossiers is sterk toegenomen. Sinds de start van de coronacrisis is het aantal dossiers zelfs verdrievoudigd. Het gaat vooral om partnergeweld, maar er zijn ook meer meldingen van kinder- en oudermishandeling en dat zowel op fysiek, mentaal als seksueel vlak.”

Slachtoffer zelf contacteren

Jaarlijks krijgt het FJC zo’n 150 dossiers binnen via de politie, het parket of organisaties. Maar iedere maand komen daar nog eens zo’n zeventig dossiers bij waarbij het Family Justice Center zelf contact opneemt met de slachtoffers. “Vanaf de eerste melding van intrafamiliaal geweld bij de politie wordt het dossier aan ons overgemaakt”, zegt Casier. “Dat geeft ons de mogelijkheid om de slachtoffers zelf te contacteren en onze hulp aan te bieden. We wachten dus niet tot de slachtoffers zelf naar ons komen. Dat helpt, want door die aanpak durven veel mensen toch hun verhaal doen.”

Van al die dossiers gingen er dertien over geweld tegen mannen. Om ook mannelijke slachtoffers een veilige haven en een luisterend oor te bieden, richtte het FJC Mechelen een lotgenotengroep op die maandelijks samenkomt. “Ik ben blij dat ik een plaats heb gevonden waar ik mijn verhaal kan doen”, zegt A., een 42-jarige man die deelneemt aan de lotgenotengroep. “Het is een plek waar er naar mij geluisterd wordt zonder oordeel. Het biedt steun om te weten dat andere mannen hetzelfde meemaakten en mij begrijpen.” (svds)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio