De gronden van Repaq op de achtergrond. ©  kma

“We hebben als gemeente alles gedaan wat we konden rond kleigroeve Repaq, maar op gegeven moment stopt het”

Westmalle -

De gemeente Malle gaat na het bodemonderzoek geen verdere stappen meer ondernemen inzake de sanering van de voormalige kleigroeve Repaq. OVAM ziet daar geen redenen voor.

De voormalige kleigroeve Repaq werd in de jaren ’80 gebruikt om huishoudelijk en industrieel afval te storten. De voormalige stortplaats ligt in Westmalle en heeft een oppervlakte van ongeveer 65 ha tussen de Sint-Jobbaan, Geuzenstraat en Heikantstraat.

Ook afval uit het buitenland verdween in de stortplaats, een activiteit die met argusogen werd gevolgd. Omdat OVAM besliste om het dossier niet verder op te nemen, liet de gemeente Malle op eigen initiatief zelf een bodemonderzoek uitvoeren.

Maar ook na deze nieuwe resultaten ziet OVAM geen reden om het dossier opnieuw te bekijken. “OVAM lijkt echt overtuigd dat er geen gevaar is in Westmalle”, zegt milieuschepen Wouter Patho (N-VA). “We hebben alles gedaan, maar op een gegeven moment stopt het.”

Raadslid Alex Van Loon (Progressief Malle) vraagt of er aandacht kan blijven rond het grondgebruik omdat er bijvoorbeeld koeien in de buurt grazen en of dit alles ook meegedeeld kan worden aan de vzw Heidsie. “Dat gaan we doen, en we zullen er uiteraard ook mee over waken dat er met de aanbevelingen over het gebruik van putwater en dergelijke rekening wordt gehouden”, zegt schepen Patho.

Ook over het grondverzet op het terrein blijft de gemeente waakzaam. De voormalige stortplaats heeft als nabestemming landbouw, en de boer mag de verzakkingen nivelleren. “Maar dat grondverzet is gebonden aan voorwaarden en regels qua timing en volume”, zegt schepen Patho. “Daarom lieten we recent de aanvoer van grond stilleggen nadat er overtredingen waren vastgesteld.” kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners