© ATV

Buizerd valt individuele joggers aan, tijdelijke waakzaamheid geboden

Malle -

Een jogger uit Sint-Antonius werd vrijdag aangevallen door een buizerd op de Sint-Jobbaan in Westmalle, dichtbij Drieboomkensberg. De man kon snel genoeg rennen om te ontkomen maar wil andere joggers tot voorzichtigheid aanmanen nu de buizerd kennelijk met jongen ligt. Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen.

Volgens de jogger is het wel effe schrikken als je zo’n buizerdaanval meemaakt. Ook de jogger die na hem kwam had het zitten en draaide terug. “De buizerd broedt er elk jaar, misschien is het niet slecht om joggers te verwittigen de Sint-Jobbaan tijdelijk te vermijden?”, vraagt de man zich af. De roofvogel zit ongeveer ter hoogte van een bosje in de weilanden langs de Sint-Jobbaan.

Volgens Elke Van Echelpoel van atletiekvereniging DAL zijn de meeste lopers op de hoogte. “Ik mijd dat baantje tijdelijk. Veel is afhankelijk denk ik van het tijdstip en de groep waarmee je passeert. Het lijkt dat de buizerd vooral alleenlopende joggers aanvalt, en geen joggers die in groep lopen. Over aanvallen op fietsers of wandelaars heb ik nog niets gehoord. Ook over blessures heb ik nog niets gehoord.”

De Sint-Jobbaan. De buizerd zit ongeveer in het midden tussen het kruispunt waar de straat verhard is en de ingang van het bedevaartsoord Drieboomkensberg.  

De Sint-Jobbaan. De buizerd zit ongeveer in het midden tussen het kruispunt waar de straat verhard is en de ingang van het bedevaartsoord Drieboomkensberg.  ©  kma

Vrijdagavond passeerde er in elk geval een groep voetbedevaarders van de Sint-Martinusparochie langs de bewuste plaats op de Sint-Jobbaan. Zij beleefden een rustige passage. Ook de fietsers die we er zondag aanspraken moesten zelfs wat lachen met onze vraag of ze al eens waren lastiggevallen door een buizerd. We deden zelf de test met een fietshelm op ons hoofd als eenzame jogger, evenmin zonder resultaat.

“We hebben er al iets over vernomen”, reageert boswachter Fabian Verdult. “Je kan er weinig tegen doen. Die buizerds liggen nu met jongen en beschermen hun territorium. Dat is de natuur. Je kan moeilijk een inschatting maken wanneer het dier zal aanvallen. Heeft het met kleurrijke sportkleding te maken? Maar misschien is het geen slechte raadgeving voor individuele joggers om tijdelijk de Sint-Jobbaan even te vermijden of extra waakzaam te zijn. Over joggers in groep, wandelaars of fietsers die worden aangevallen hebben ook wij nog niets gehoord.”

 

 ©  kma

Fietsers laat de buizerd met rust. 

Fietsers laat de buizerd met rust. ©  kma

 kma

Aangeboden door onze partners