Sofie Claes en Han Zinzen voor het pand van HOWL © Patrick De Roo

Duurzaam modelabel HOWL opent eerste winkel: “Overschotten en gerecycleerd katoen”

Antwerpen -

Op Hemelvaartsdag zwaait de deur open van ‘The Land of HOWL’ in de Sint-Jozefstraat. HOWL is een ethisch en duurzaam Antwerps modelabel. De winkel is een samenwerking tussen modeontwerpster Sofie Claes en schrijver Han Zinzen.

“Een winkel openen was eerst niet het plan. We wilden vooral inzetten op online”, vertelt Han. “Maar toen kwam de kans om zeker tot eind november over dit pand te beschikken. We gaan elke zaterdag open, we zullen hier ook op afspraak werken.” Het duo achter HOWL speelde nog met het idee van een kortstondige pop-up in het modekwartier. Uiteindelijk werd het dit concept, in de schaduw van de Mechelsesteenweg. “De buurt reageert erg positief. Blijkbaar is er aan de Mechelsesteenweg ook een opwaardering bezig.”Bijzonder aan HOWL is het ecologische aspect. Voor elk verkocht stuk worden er bomen geplant via ‘OneTreePlanted’. En er is meer. “Onze ‘basics’ voor mannen en vrouwen hebben we ‘WOLF PACKS’ genoemd. We spelen niet met de seizoenen. Onze stuks worden ook uit recycleerbaar materiaal gemaakt”, meldt Sofie Claes. “Het T-shirt dat Han draagt, is bijvoorbeeld gemaakt van gerecycleerd katoen. Zo besparen we ontzettend veel liter water per stuk dat we maken. We werken ook met overschotten van fabrikanten zodat die niet worden verbrand. De wereld mee helpen vergroenen, dat is onze missie.”

Alleen groen imago?

Die missie lijkt niet zo simpel. “Het gevaar bestaat dat fabrikanten met opzet voor overschotten gaan zorgen”, zegt Han. “Om die dan aan spelers als ons af te staan. Dat helpt hen zo aan een groen imago. We zullen er op toezien dat we niet in deze manier van werken stappen. Voor ons is het zoeken naar transparantie bij de fabrikanten waarmee we willen werken.”

De webshop howl.land is in december 2020 gelanceerd. “Mijn bedrijf bestaat al een paar jaar. Ik studeerde in Amsterdam, ging freelance en werkte onder meer voor Ann Demeulemeester”, vertelt Sofie. “Daarna is dit verhaal begonnen. Maar eerst zijn we beginnen koken. Ik had een blog waarin ik veganistische recepten uitwerkte. Han schreef daar korte verhalen bij. Dat was een goede, creatieve samenwerking. Toen begon het bij mij te kriebelen, om weer iets met mode te gaan doen.” (dp )

The land of HOWL, Sint-Jozefstraat 1, 2018 Antwerpen, www.howl.land Opening op donderdag 26 mei tussen 15 en 20 uur.

Vastgoed

Jobs in de regio