Ken Verschueren en zijn echtgenote Jenny Callens van sterrenrestaurant Tinèlle. 

Ken Verschueren en zijn echtgenote Jenny Callens van sterrenrestaurant Tinèlle. ©  Dirk Vertommen

Topchef Tinèlle pakt Michelinster en bezorgt Mechelen opnieuw sterrenzaak: “Wij willen heel toegankelijk restaurant blijven”

Mechelen, Beerzel -

Chef-kok Ken Verschueren (42) van restaurant Tinèlle in Mechelen heeft een Michelinster te pakken. Daarmee knoopt hij aan met een oude traditie uit zijn vorige zaak, De Tuinkamer in Beerzel (Putte), die ook jarenlang een ster had. Mooie surplus, de Dijlestad heeft opnieuw een sterrenrestaurant. Verschueren had zich er niet aan verwacht. “Het is een complete verrassing. Uiteraard zijn we trots, maar we willen een heel toegankelijk restaurant blijven”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

Sinds de sluiting van D’Hoogh en Folliez moest Mechelen het jarenlang zonder sterrenrestaurant stellen, maar dat is verleden tijd. Met dank aan Ken Verschueren. In de zomer van 2019 opende hij een klassezaak in het prachtige historische kader van Het Predikheren samen met zijn echtgenote Jenny Callens (37). Terwijl in Beerzel de focus lag op uitgebreid tafelen met menu’s van makkelijk vijf gangen of meer, koos de chef in Mechelen resoluut voor een concept à la carte.

Rijkgevulde carrière

Verschueren is een man met heel veel ervaring en tonnen vakkennis. Hij werkte zelf ooit bij Folliez en was onder Sergio Herman souschef in zijn iconische zaak Oud Sluis in Zeeuws-Vlaanderen. Tot eind 2017 roerde de topchef in de potten van zijn eigen restaurant De Tuinkamer in zijn thuisbasis Beerzel. Hij maakte er definitief naam.

LEES OOK (uit 2019). Topchef Ken Verschueren van Tinèlle neemt vliegende start in Het Predikheren

Restaurant Tinèlle is gevestigd in een zeventiende-eeuws klooster, vandaag Het Predikheren. 

Restaurant Tinèlle is gevestigd in een zeventiende-eeuws klooster, vandaag Het Predikheren. ©  Patrick Hattori

In dat restaurant haalde hij een ster binnen en die haalt hij nu opnieuw binnen met zijn restaurant Tinèlle in Mechelen. Een mooie aanvulling op de score van 14,5 op 20 die hij vorig jaar van Gault&Millau kreeg. Bij Tinèlle zijn ze in de wolken. “Het is een raar gevoel. Ik had het niet verwacht. Met de coronacrisis er tussendoor krijgen we snel een ster. Dan is de verrassing eens zo groot, maar uiteraard zijn we trots en heel blij”, zegt Ken Verschueren.

Iedereen welkom

Zelf verklaart hij de aandacht voor de erkenning door de constante aandacht voor kwaliteit. Toch is de chef-kok niet van plan grote veranderingen door te voeren, nu zijn zaak een ster heeft. “We willen een heel toegankelijk restaurant blijven waar iedereen welkom is. Sommige vaste klanten hangen bij ons zelf hun jas op, hun fles fijn zetten we vaak gewoon op tafel en ze schenken zelf bij. Ik hoop dat nieuwe klanten dat ook appreciëren. Dat bezorgt me wel een beetje stress”, legt Verschueren uit.

Ken Verschueren tijdens de uitreiking van zijn Michelinster in Bergen. 

Ken Verschueren tijdens de uitreiking van zijn Michelinster in Bergen. ©  BELGA

Het binnenhalen van een ster is voor hem ook geen reden om de prijzen de hoogte in te jagen. “Sinds onze opening in de zomer van 2009 zijn onze kosten met 20% gestegen. Sommige prijzen zullen we verhogen, maar het zal zeker niet aan de Michelinster liggen. Daar ben ik heel erg op mijn hoede voer. Koken voor een breed publiek vind ik superbelangrijk”, vertelt Ken Verschueren.

Uitmuntende keuken

De collega’s van Horeca Mechelen feliciteren hun collega. “Eindelijk is er in Mechelen opnieuw een sterrenrestaurant, dat is verdiend ook. Tinèlle is een fantastisch mooie zaak in een imposant kader met een uitmuntende keuken”, zegt Christian Michiels, voorzitter van Horeca Mechelen.

Hij kijkt al uit naar de opening van drie nieuwe gastronomische restaurants de komende weken en maanden: Ember van Zino Jacobs in kasteeltje Caputsteen en op de Vismarkt Emiel van Bram Simons en Lesco van Stef Beulens.

LEES OOK:

• Zino Jacobs (30) opent grillrestaurant Ember in Mechels kasteeltje Caputsteen

• Mechelen is deze zomer twee gastronomische restaurants rijker op Vismarkt: Emiel en Lesco

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio