De gemeente kondigt de kap van de dreef zelf aan met een affiche langs de Oelegemsteenweg. 

De gemeente kondigt de kap van de dreef zelf aan met een affiche langs de Oelegemsteenweg. © JAA

Dagen van 154 bomen op Oelegemsteenweg zijn geteld: kapwerken starten op 30 mei

Wommelgem -

De dagen van de prachtige dreef met 154 zilverpopulieren zijn nu echt geteld. Op maandag 30 mei stuurt de gemeente een aannemer ter plaatse om alle bomen, die net prachtig in bloei staan, om te hakken. Dat gebeurt uit voorzorg omdat er bij vorige stormen enkele vanzelf omvielen. Toch is er veel tegenstand.

Jan Auman

Om de kapwerken veilig te laten verlopen wordt de verbindingsweg tussen Wijnegem, Wommelgem en Oelegem een week lang afgesloten, ook voor fietsers. De gemeente legt een omleiding in via de Stokerijstraat langs het Albertkanaal in Wijnegem. Vrachtvervoer volgt een ruimere omleiding via de gewestwegen.

“Begin februari namen we de beslissing om deze bomen te rooien”, zegt schepen van Openbare Werken Alex Helsen (N-VA). “De resultaten van de trekproeven door specialisten waren niet geruststellend. De wortels van de bomen hebben onvoldoende grip op de ondergrond en de stabiliteit kan niet gegarandeerd worden. Een kap is de beste optie om de veiligheid van de omwonenden en de weggebruikers te garanderen.”

Intussen heeft de gemeente de nodige vergunningen en adviezen ontvangen. Een expert heeft zelfs een grondig vogel- en vleermuizenonderzoek gedaan in de bomen die gekapt zullen worden. Hij trof geen vleermuizen aan, maar wel twee kraaiennesten. “Voor deze twee nesten namen we in het kader van de zorgplicht tijdens het broedseizoen de nodige maatregelen. Het rooien van de bomen kan dus van start gaan”, stelt Alex Helsen natuurliefhebbers gerust.

Bij een storm vorig jaar vielen er enkele zilverpopulieren dwars over de rijweg.

Bij een storm vorig jaar vielen er enkele zilverpopulieren dwars over de rijweg. © RR

Nieuw groen

De Oelegemsteenweg wordt heraangelegd, zo belooft de gemeente nu. Er is nog geen concreet ontwerp, maar schepen Alex Helsen heeft met experten al wel overlegd over het concept. “We willen de veiligheid van fietsers in de straat verhogen door een afgescheiden fietspad aan te leggen en denken ook na over een wandelverbinding naar Wijnegem. Momenteel zijn we bezig met de opstart van dit nieuwe dossier. Een concrete uitvoeringsdatum is er nog niet”, aldus de schepen.

“We benadrukken dat we bij de herinrichting van de Oelegemsteenweg zullen onderzoeken welke beplanting de meest duurzame optie is. We willen het herkenbare landelijke karakter – met de grachten – zeker behouden. Onderzoek moet uitwijzen welke bomen en andere aanplanting een mooie én veilige invulling van de bermen kunnen zijn.”

Protest

De vergunning voor de kap kwam er ondanks protest van lokale partijen Groen en Gemeentebelangen. Jan Herthogs en co gingen in maart zelfs over tot een guerrilla-actie waarbij ze affiches kleefden op de bedreigde bomen om de goegemeente wakker te schudden. Zonder resultaat dus.

Ook Yve Staes van Gemeentebelangen blijft gekant tegen de kap. “Hoewel veiligheid primeert, was er duidelijk een niet verder onderzochte piste om de bomen zwaar te snoeien. Omwille van noodzakelijke graafwerken rond de bomen kon men bij een latere heraanleg alsnog besluiten om te rooien. We zijn uiteraard wel tevreden dat Gemeentebelangen een overcompensatie kon realiseren en de meerderheid een engagement hierover te laten aangaan.”

De actie van Groen.

De actie van Groen. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio