Bo draagt een VR-bril om de pijn van de weeën te verzachten. Haar man kan op de tablet volgen wat ze ziet via de bril. 

Bo draagt een VR-bril om de pijn van de weeën te verzachten. Haar man kan op de tablet volgen wat ze ziet via de bril. © Imeldaziekenhuis

VR-bril verzacht pijn bij weeën in Imeldaziekenhuis: “Het ontspant en brengt je in rustgevende wereld”

Bonheiden -

Sinds kort kunnen zwangere vrouwen tijdens hun bevalling op de kraamafdeling van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden een virtualrealitybril (VR-bril) opzetten. Dit zou hen minder pijnlijke momenten bij de weeën doen ervaren. De vroedvrouwen en gynaecologen in Imelda zijn ontzettend blij dat ze dit hoogtechnologisch snufje kunnen inzetten.

Erik Van Eycken

Virtual reality of VR is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent en dat leidt af. Wetenschappelijk onderzoek uit Nederland heeft aangetoond dat vrouwen met weeën die een VR-bril opzetten een gemiddelde pijnscore geven van twee punten lager. Dit was voor de kraamafdeling van het Imeldaziekenhuis dé beweegreden om deze manier van pijnstilling aan te bieden aan hun patiënten.

Wandeling door het bos

“We kochten de VR-bril aan zodat vrouwen die op bevallen staan, minder pijn ervaren. Weides met bloemen, de zee, een sterrenhemel, … Het kan allemaal”, vertelt hoofdvroedvrouw Renilde Bastaens. “Er is ook een wandeling door het bos en een kalme stem die coacht op de juiste ademhaling met een meditatiemuziekje op de achtergrond. De VR-bril brengt je in een andere wereld. Dit is rustgevend en het ontspant. Dat is nu net wat vrouwen tijdens een arbeid en bevalling nodig hebben.”

De vrouw draagt de bril een kwartier en dan gaat de bril een poos af. Op het moment dat de baby er bijna is, bij de persweeën, wordt de bril ook niet opgezet. “De vrouwen missen dus zeker hun bevalling niet”, zegt Renilde.

Niet nieuw

Het gebruik van deze techniek is niet nieuw in de medische wereld. Ook niet in het Imeldaziekenhuis. Op kinderafdeling in Bonheiden wordt de VR-bril succesvol gebruikt als pijnstilling tijdens onaangename behandelingen. Bij kinderen zorgt dit vaak voor afleiding zodat bepaalde procedures, zoals bijvoorbeeld bloed nemen, vlotter kunnen verlopen. Maar daar stopt het niet. “Ook onze fertiliteitskliniek maakt gebruik van VR tijdens hun ingrepen. Het ontspant de aanstaande mama’s bij bijvoorbeeld het terugplaatsen van embryo’s. Ook het minder ervaren van pijn is een voordeel”, legt hoofdvroedvrouw Renilde uit.

“Met deze nieuwe aanpak, die past binnen het digitale tijd, wil ons team openstaan voor innovatie en verandering met als doel een optimale beleving van een uniek moment in het leven van een aanstaande moeder en haar partner”, zegt dokter Jan Bosteels, medisch diensthoofd gynaecologie en verloskunde.

Aangenaam

“Bo Dierckx mocht als een van de eersten de VR-bril uittesten tijdens haar arbeid in het verloskwartier. “Het is erg aangenaam dat je het samen met je partner kan beleven, omdat hij mee kan kijken op de tablet wat ik zie via de bril. Je wordt door de virtuele wereld even weggenomen uit de realiteit, waardoor je beter kan ontspannen. Voor ons was dit een zeer aangename afwisseling tijdens een lange dag”, vertelt Bo.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio