Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  AP

Rusland is bereid om onderhandelingen met Oekraïne te hervatten

Volgens een adviseur van de Russische president Vladimir Poetin is Rusland bereid de vredesgesprekken met Oekraïne te hervatten. De bal ligt in het kamp van Oekraïne, verklaarde adviseur Vladimir Medinski volgens het persagentschap Interfax op de Wit-Russische televisie.

Bron: BELGA

LEES OOK. Vrijwilliger Imad Ben uit Borgerhout zit vast in Oekraïense stad Charkov: “Ik sterf liever hier dan in een auto-ongeluk op de E19”

Medinski leidde tot nu de onderhandelingen aan Russische zijde. De adviseur sloot een ontmoeting tussen de Russische president Poetin en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelensky niet uit. “Maar daarvoor is een ernstige voorbereiding nodig, zoals documenten die de presidenten dan moeten ondertekenen.”

Van Oekraïense kant is nog niet gereageerd. 

Dinsdag legde Kyiv de gesprekken stil. Ze kunnen enkel heropstarten als er concrete voorstellen worden geformuleerd, verklaarde de Oekraïense onderhandelaar Michailo Podoljak. Hij wil ook enkel over een wapenstilstand praten als de Russen hun troepen terugtrekken. “De oorlog eindigt niet als we iets opgeven”, aldus Podoljak. Enkel een volledige bevrijding van alle bezette gebieden is voor Oekraïne aanvaardbaar.

Rusland viel op 24 februari zijn buurland Oekraïne binnen. Verschillende onderhandelingsrondes leverden nog niets op.

LEES OOK. Russische soldaat getuigt hoe hij alles riskeerde om de oorlog in Oekraïne te verlaten

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio